Obrazovanje
 
 
BiH dijaspora · BiH · Internet · Kultura i umjetnost · Novosti · Svedska
Obrazovanje · Organizacije zena · Zdravstvo · Zenski kutak
 
 
CSI
Centar studentske inicijative je Udruzenje gradjana, nastalo 05.04.2002., kao rezultat inicijative neformalne grupe gradjana, uglavnom mladih ljudi. Inicijativu za postojanje ovakvog Centra u najvecoj mjeri pokrenula je cinjenica o slaboj finansijskoj situaciji studentske populacije i zelja da se studentima olaksa pohadjanje studija, pomogne u edukaciji i pronalazenju njihovog mjesta u drustvenoj zajednici. (bs)
e-Learning Centar
Ucenje na daljinu se u zadnje vrijeme, kao savremeni oblik obrazovanja, sve vise siri kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Tome trendu razvoja se pridruzio i Univerzitet u Sarajevu, kao vodeci univerzitet na tom polju na podrucju BiH. (bs, en)
Univerzitet Dzemal Bijedic u Mostaru
Mostar i Hercegovina sa svojom prosloscu imaju dugu tradiciju u visokom obrazovanju. Kao prethodnica spominje se u historiji Karadjoz-begova medresa iz 1570. godine i Franjevacka teologija, koja je u Mostaru utemeljena prije vise od jednog stoljeca. (bs, en)
Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu bastini tradiciju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, koja ima stoljecima dugu povijest. Institucionalni poceci visokog obrazovanja su identicni univerzitetskoj tradiciji zapadne Evrope. 1531. godine Gazi Husrev-beg je u Sarajevu utemeljio Hanikah, visoku skolu sufijske filozofije, koja je 1537. godine dopunjena ustanovom na kojoj se izucavaju islamske znanosti. Prema tome, ovdje su njegovane tri discipline klasicnih katolickih univerziteta: teologija, pravo i filozofija, a postojala je i univerzitetska biblioteka. (bs, en)

Univerzitet u Tuzli
Univerzitet u Tuzli sa 34 studijska profila organizuje i izvodi nastavno-naucni proces na nivou dodiplomskog i postdiplomskog studija na 11 fakulteta na kojima studira preko 10.000 studenata. (bs, en)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden