Kultura i umjetnost
 
 
BiH dijaspora · BiH · Internet · Kultura i umjetnost · Novosti · Svedska
Obrazovanje · Organizacije zena · Zdravstvo · Zenski kutak
 
 
Aleksa Santic - cjelokupna djela
Ovdje mozete pronaci cjelokupna djela Alekse Santica - njegove pjesme, pripovijetke, prijevode, dramske slike, fotografije, Santiceva pisma, stare fotografije Mostara, Santiceve opjevane pjesme u MP3 formatu, njegovu biografiju i bibliografiju itd. (sr)
Almanah
Almanah je casopis za proucavanje, zastitu i prezentaciju kulturno-istorijske bastine Muslimana-Bosnjaka sa podrucja Crne Gore i sire. (bs)
Armin Osmancevic
Armin Osmancevic (rodjen u Banjoj Luci, zivi u Stockholmu, Svedska) - graficki dizajner i ilustrator, diplomirao na Konstfack University of Fine Arts, Crafts and Design u Stockholmu. (en)
Bascarsijske noci
Bascarsijske noci su najveca kulturna manifestacija, odnosno ljetni festival kulture, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Odrzavaju se svake godine od 1. do 31. jula na raznim otvorenim prostorima Sarajeva i sa centralnom pozornicom na platou preko puta zgrade Vijecnice. (bs, en)
Bosanska Rijec
Bosanska Rijec sadrzi oko 2000 razlicitih naslova na bosanskom, hrvatskom, srpskom i albanskom jeziku kao i manji broj dvojezicnih knjiga, odnosno knjiga u kojima se nalaze paralelno tekstovi na nekom od navedenih jezika i njemackom. Takodje, imaju i izvjestan broj knjiga nasih autora stampanih na njemackom jeziku. (bs, de, en, nl)
BosnianArt
BosnianArt vam pruza mogucnost pracenja najnovijih umjetnickih zbivanja iz zemlje i svijeta, korisne linkove te mogucnost da i sami ucestvujete u postavljanju sadrzaja na nas i vas site. (bs, en)
Diwan - casopis za kulturu
Diwan je nastao 1998. godine u Gradaccu, zamisljen kao bilten-almanah koji bi godisnje objavljivao priloge sa Gradacackih knjizevnih susreta (Kikicevi susreti): knjizevne radove afirmisanih pisaca i teoreticara knjizevnosti, zatim radove pisaca koji tek sticu afirmaciju, te radove iz bibliotekarstva. (bs, en)
Dobra moja mahala
Jedan od prvih sajtova o bosanskoj i opste juznoslovenskoj i svjetskoj knjizevnosti. Stranice su izvanredne i zaista je prava steta sto se ne obavljaju od 1997. godine. (bs, en)
Edin Kabil Photo Exhibition
Edin Kabil Photo Exhibition - stranice mladog, ali vec nagradjivanog, bosansko- hercegovackog fotografa i dizajnera. (en)
Institut sevdaha
Institut sevdaha je kulturna, istrazivacka i arhivska ustanova koja se bavi ocuvanjem i afirmacijom muzikoloske, socioloske i kulturoloske vrijednosti sevdaha i sevdalinke, kao duhovne prepoznatljivosti bosanskohercegovackog, a posebno bosnjackog zivota. (bs)
Interliber - knjizara na internetu
Zelite li nabaviti knjige bosanskohercegovackih izdavaca ili saznati nesto vise o izdavackoj produkciji u Bosni i Hercegovini pogledajte ovaj site. Interliber.com ce vam pomoci u potrazi za knjigama i isporuciti ih na vasu adresu u zemlji ili u inostranstvu. (bs, en)
Kitabhana
Kitabhana predstavlja zbirku djela bosanskih autora, koja su u ovim vremenima nase razbanosti po svim dunjaluckim budzacima malo ili nedovoljno dostupna ljubiteljima pisane rijeci. Stranice su zamisljene kao jedna mala sehara, kao jedna usta puna Bosne i Hercegovine, kao jedan tespih nanizan bobama koje se ne srecu svaki dan, sazdanih od pisanih rijeci koje se ne citaju koliko zasluzuju. (bs)
Mala riznica velikih misli
Sam naziv stranice govori sve - Mala riznica velikih misli - od A do Y - Andric, Andric, Aretino, Auden, Aurelije, Bacon, Balzac ... Turgenjev, Twain, Ujevic, Wilde, Voltaire, Anonim. (sr)
Most - casopis za obrazovanje, nauku i kulturu
Jedan od rijetkih casopisa koji je posljednjih godina zadrzao doslijedan nivo a internet izdanje odise mirisom originala, tako da citaoci diljem svijeta mogu pronaci eseje, studije i kritike koje svojom snagom izazivaju cudenje bas kao i Stari most. I zaista je casopis Most nekako i sam dio kamenog luka sto se nadvija nad Neretvom iznova lijep u svojoj velicanstvenoj misiji - misiji spajanja... (bs)
PoezijaOnLine
PoezijaOnLine je projekt koji se prvenstveno (iako ne i iskljucivo) bavi poezijom na internetu. Osnovna intencija cijelog projekta je stvaranje jedne virtualne knjiznice namijenjene pisanoj rijeci. (hr)
SabahudinH's page
Za novinare i one koji misle da to jesu. Knjizevnost, novinarstvo, poezija, humanitarni rad, promocije, knjige, magazini... Literature, journalism, poetry, humanitarian work, Bosnia and Herzegovina, World ... (bs, en)
Safeta Obhodjas
Safeta Obhodjas se u svojim djelima posebno bavi problemom zene u kulturno i religijski kompleksnom drustvu. Kao autorica ona uzima ulogu neutralnog posmatraca dogadjaja i ljudskih sudbine i prica o njima sa puno humora i ironije. Rodjena je 1951. godine na Palama, u blizini Sarajeva, a 1992. je protjerana sa porodicom iz rodnog mjesta i od tada zivi i radi u Njemackoj, u gradu Wuppertalu. (bs, de, en)
Sanoptikum
Sanoptikum je permanentni projekat elektronizacije i Web prezentacije duhovne i kulturne bastine regije Sandzak. Sanoptikum se moze tretirati na vise nacina: kao panoptikum sandzacke kulture, umjetnosti i drustva, kao arhiva sandzacke duhovnosti, Web biblioteka, zbornik radova autora regije Sandzak ili, mozda, pokusaj traganja za necim sto bi se moglo nazvati duhom Sandzaka ili duhovnim etimonom Sandzaka. (bs)
Sarajevo film festival
Prvi Sarajevo film festival, odrzan u opkoljenom gradu stalno izlozenom granatiranju, mogao je djelovati vise kao bizarni cin otpora, nego pravi filmski festival. Medjutim, ozbiljnost i visoki kvalitet prvog festivala i njegov nastavak dokazuju o cemu se zaista radilo... (bs, en)
Sevdalinke
Stranice o sevdalinkama ... Koliko ima samo dusevne mehkote i ljepote u toj sevdalinci! Ne gledajte samo njenu spoljasnjost. Ima tu prikrivene njeznosti i obzira, ima tu jos rumenog stida u obrazima. Ima tu jos postivanja i prefinjene skromnosti, ima tu jos i ponosa, koji kao vatra plane... (bs)
Stari Most OnLine
Obnovu jednog od najvelicanstvenijih djela svjetskog graditeljstva - Starog Mosta u Mostaru - mozete pratiti uzivo 24 sata dnevno. (bs)
South Slavic Literature Library
Najveca riznica knjizevnih djela juznoslovenskih naroda na internetu koju mozete pretraziti po imenu autora - The most comprehensive referral point to on-line accessible South Slavic literature ever to be on the Web. (bs, en, hr, mk, sl, sr)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden