Raste broj aktivnosti
Pise: Haris Tucaković

U subotu 14. decembra organizovana je u Skari izlozba rucnih radova BiH distrikta ”Skaraborg”.

Asima Pasalic, predsjednik distrikta, i Anita Andersson, koja vec duzi niz godina veoma aktivno saradjuje sa bh. organizacijama u ovoj oblasti, prezentirale su rad i dosadasnje aktivnosti distrikta. Veoma mnogo je radjeno na povecanju saradnje sa svedskim organizacijama SISU, ABF, NBV, AF, Kultur och Fritid, Crveni krst itd., kao i oblasnim i drzavnim institucijama. Medju vaznijim aktivnostima distrikta su projekat ”Bihac” i pokroviteljstvo tradicionalne Unske Regate (medjunarodna turisticka kajak regata), koja se odrzava svake godine pocetkom mjeseca avgusta. Ucesnici i gosti izlozbe su mogli vidjeti panoe sa slikama i informacijama u vezi Unske Regate i projekta ”Bihac”.
 
 

 
 
Tokom dana, u organizaciji BiH udruzenja ”Most” Skara uprilicen je i tradicionalni fudbalski turnir na kojem je ucestvovalo 6 seniorskih i 4 juniorske ekipe. Nakon ovih manifestacija priredjen je bogat kulturno-zabavni program.
 
 
 
 
Istog dana je u Tidaholmu organizovana izlozba rucnih radova regije Centar.

Ovoj manifestaciji je, pored ucesnika izlozbe, prisustvovalo i 50 zena iz regije Jug. Prisutne su pozdravili Selma Borovac, predsjednik BHSZ, Belma Hafizovic, koordinator regije Centar i Sehada Lakota, koordinator regije Jug.

Nakon razgledanja lijepih i bogatih rucnih radova, gosti su se posluzili veoma ukusnim i raznovrsnim bosanskim jelima. Koristimo ovu priliku da za izvanredan docek pohvalimo zene Tidaholma. Druzenje je nastavljeno kulturno-zabavnim programom muzicke grupa ”Nostalgija” iz Tidaholma. Tokom izlozbe prikupljeno je 1.385 SEK koje su uplacene u Fond ”Djeci u Bosni i Hercegovini.
 
 

 
 
U organizaciji BiH udruzenja ”Behar” Skövde, u vezi zavrsetka Projekta pomoci starijim osobama, uprilicen je 21. februara susret kojem je prisustvovalo 40-tak starijih osoba. Prisutne su pozdravili Salih Pasalic, Asima Pasalic, Sebiha Crnic i Kaj-Eve Enroth, predsjednik Omvårdnadsnämndena u Skövdeu.

BiH udruzenje ”Behar” Skövde se potrudilo i uspjelo da dobro ugosti starije osobe bogatom bosanskom trpezom, a nakon toga muzickim programom.
 
 

 
 
Zene regije Centar su uzvratnom posjetom prisustvovale 1. marta Izlozbi rucnih radova regije Jug koja je odrzana u Kopenhagenu. Tokom te manifestacije je od prodaje tombole prikupljeno: 1.583 SEK i 833,5 DKK koje su uplacene u Fond ”Djeci u Bosni i Hercegovini”.

Povodom 8. marta, medjunarodnog Dana zena, BiH udruzenje ”Behar” Skövde je organizovalo kulturno-zabavno vece. Svim zenama su podijeljene ruze. Tokom veceri je od prodaje tombole prikupljeno je 1.511 SEK koje su uplacene u Fond ”Djeci u Bosni i Hercegovini.

Clanovi BiH distrikta ”Skaraborg” su 22. marta posjetili Bosnjacki kulturni centar Örebro i prisustvovali Izlozbi rucnih radova regije Sjever. Bila je to prilika za upoznavanje sa radom i aktivnostima BKC i BIZ Örebro, kao i za uzivanje u prekrasnim rucnim radovima, od kojih je jedan dio izuzetne umjetnicke i historijske vrijednosti.

Tom prilikom BiH distrikt ”Skaraborg” je uplatio 1.200 SEK za humanitarne aktivnosti BKC-a.
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden