Sehara bosanske kulture u Örebrou
Posebno interesovanje privukla je Seadeta Misic svojom kolekcijom starih bosanskih rukotvorina iz 19. i sa pocetka 20. stoljeca.
Pise: Haris Tucaković

Örebro, 22.03.2003.

Izlozba rucnih radova regije Sjever okupila je oko 80 osoba 22. marta u ”Bosnjackom kulturnom centru” (BKC) u Örebrou. Svoje radove su izlozili BKC Örebro, BIZ Örebro, BIZ Karlstad, kao i aktivi zena iz BiH udruzenja ”Bosna” Kumla, ”Bosna ’92” Hallsberg i ”Mejdan” Arboga.

Izlozba je iskoristena i za susret i druzenje domacina sa zenama iz BiH distrikta ”Skaraborg”. Tom prilikom BiH distrikt ”Skaraborg” je uplatio 1.200 SEK za humanitarne aktivnosti BKC-a.

Prisutne su pozdravili hadzi ef. Hazim Gurda, ispred BKC Örebro, i Selma Borovac, predsjednik BHSZ.

Posebno interesovanje prisutnih privukla je Seadeta Misic, prof. francuskog jezika, svojom kolekcijom starih bosanskih rucnih vezova, keranja i drugih vrijednih rukotvorina iz 19. i sa pocetka 20. stoljeca.

– To su mahom starinski vezovi, kerice, rucni radovi bosanskih zena. Ti su se radovi davali kao pokloni, npr. svadbeni, a sluzili su da se stave kao ukrasi u kucama ili motiv na nosnjama. Inace ovi radovi imaju dusu one sredine gdje su nastali, pa se tako po motivima, tehnici i sadrzaju razlikuju oni iz Banja Luke, Mostara, Sarajeva. Svi ovi radovi su dio bosanske kulture. Oni su ranije cuvani u seharama i ormarima, ja sam ih pocela stavljati na zidove prvo mojih roditelja u Banja Luci, a onda i u mom stanu u Mostaru. Nesreca je da je veliki broj tih radova propao tokom rata u Bosni i Hercegovini, kaze Seadeta Misic.

Hadzi ef. Hazim Gurda, Muharema Pervic (koordinator regije Sjever), Selma Borovac (predsjednik BHSZ), Haris Tucakovic (sekretar BHSZ), Vahida Mehinovic (koordinator aktivnosti BHSZ), Fikret Babovic (koordinator BiH distrikta ”Skaraborg”) i Belma Hafizovic (koordinator regije Centar) su iskoristili ovaj susret za razmjenu iskustava i dogovor o daljnjim aktivnostima.

Nakon razgledanja izlozbe, priredjena je bogata trpeza sa tradicionalnim bosanskim jelima. I da bi sve bilo kako treba, druzenje je nastavljeno uz kola i bosanske sevdalinke uz harmoniku Suada Mehinovica.

Zahvaljujemo se domacinima na uspjesnoj prezentaciji bosanske kulture i izvanrednom doceku. Pozelimo da ovakvih susreta bude sto vise.

Organizacija za ugled

Hadzi ef. Hazim Gurda nas je upoznao sa organizacijom i bogatim aktivnostima BKC i BIZ Örebro koji okupljaju clanove iz slijedecih komuna: Arboga, Kungsör, Nora, Lindesberg, Örebro, Kumla, Hallsberg, Askersund, Laxå, Fjugesta, Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Arvika, Karlstad, Skoghall, Grums, Kil i Säffle.

Predstavnici BKC-a Örebro su tokom prosle godine ucestvovali na 56 raznih sastanaka, konferencija i seminara koji su se odrzavali u Svedskoj.

Za djecu je organizovana posjeta novoj dzamiji u Stockholmu i BIZ Enköping, a za ostale clanove posjeta Svedskom parlamentu u Stockholmu i odlazak na Mevlud u Jönköping. Troskove putovanja je u potpunosti finansirao BKC.

30. marta je 10 zena ucestvovalo na Centralnoj izlozbi rucnih radova u Skövdeu. 27. aprila organizovano je putovanje na Godisnju skupstinu u Helsingborg, sa mogucnoscu posjete Danskoj. U maju je u BKC-u predstavljena knjiga Senada Hadzifejzovica ”Rat uzivo”.

Imali su 20 posjeta ucenika, studenta, politickih i kulturnih grupa koji su zeljeli da se upoznaju sa radom Centra, kao i nekoliko poznatih musafira iz nase domovine.

BKC posvecuje posebnu brigu i odvaja dosta vremena i sredstava za pomoc bolesnim, starim i iznemoglim u BiH i Svedskoj. U prostorijama BKC-a otvoren je Informativni centar u kojem svi oni koji su stari i ne znaju svedski jezik, da bi mogli ostvariti svoja socijalna i druga prava, svakodnevno mogu dobiti potrebnu pomoc.

Obavili su preko 60 posjeta bolesnim i ozaloscenim familijama, sto kuci sto u bolnici. Ono sto treba napomenuti ovom prilikom vezano za humanitarni rad, a cime se clanovi BKC-a mogu pohvaliti, jeste:

- Odazvali su se dobrovoljnim prilozima na svaki apel koji je upucen iz nase domovine za pomoc invalidima, ranjenicima, bolesnicima, siromasnim studentima:

- Donirali su pomoc mostarskoj medresi;

- Pomogli izgradnju dzamija u Cajnicu, Glamocu, Bosanskoj Gradisci, Gorazdu, Zvorniku i Prnjavoru.

- U akcijama Merhameta ”Pomoc povratnicima”, ”Iftari”, kao i u akciji ”Sadekatul fitra” Rijaseta IZ BiH, sakupljena su i uplacena znacajna sredstva;

- Poklonili su jedan kompjuter sa kompletnom opremom IZ u Banja Luci.

U ovim gore navedenim akcijama uputili su u nasu domovinu oko 230.000 SEK.

Produbljeni su neophodni kontakti i saradnja sa svim organizacijama i institucijama sa kojima je uspostavljena saradnja. Posebno uspjesna saradnja je ostvarena sa NBV i SISU, gdje kroz sekcije i druge nacine saradnje ostvaruju znacajne prihode i realizuju mnoge projekte. Kroz projekat o demokratiji BKC-a pred proslogodisnje izbore u Svedskoj, motivisali su veliki broj Bosnjaka da po prvi put glasaju na izborima u Svedskoj.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden