Susret za sjecanje
Dan Drzavnosti Bosne i Hercegovine 1. mart obiljezen je u Kopenhagenu odrzavanjem izlozbe rucnih radova regije Jug.
Pise: Vahida Mehinovic

Kopenhagen, 01.03.2003.

Tom prilikom su clanovi BiH Saveza zena u Svedskoj iz regija Centar, Istok i Zapad posjetili svoje zemljake iz Juzne regije i Danske.

Skup je odrzan u prostorijama Bosnjackog kulturnog centra u Kopenhagenu. Goste je pozdravila gospodja Rukija Gvozdjar, predstavnik Bosnjackog Centra u Kopenhagenu, a skupu se obratila i Hidajeta Babovic, kao domacin, i Selma Borovac, predsjednik BiH Saveza zena u Svedskoj.
 
 

Erna Ahmetspahic (Danska)
 
  Sta reci o samom susretu?

Bio je to zaista trenutak gdje je sve mirisalo na Bosnu i Hercegovinu. Zidovi prostorija u kojima je izlozba odrzana ukraseni su slikama naseg zemljaka Ahma Ovcine, a svaka predstavlja pogled kroz prozor na neki bosanskohercegovacki grad ili na ibrike, djugume, dzezve iz davnih vremena, tipicne samo za nas kraj.

Gospodja Enisa Grozdanic, nasa pjesnikinja i slikarka, recitovala je svoju poeziju. Ramiza Homovic iz Ängelholma je izrecitovala svoju prvu pjesmu koju je napisala inspirisana susretom sa zenama u Tidaholmu 14. decembra 2002. U ocima mnogih prisutnih, zaiskrile su suze. Skupu se obratio i Mustafa Cico Arnautovic, uvazeni knjizevnik i novinar.

Vrijedne domacice su se pobrinule da sve mirise na ukusna ”domaca” jela, a muzicka grupa ”Nostalgija” iz Tidaholma je svemu tome dala dusu sevdalinkom i bosanskohercegovackom muzikom za sve generacije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo domacinima na doceku i uspjesnoj organizaciji. Zelimo da zajednickih susreta bude jos vise, te da nam isti budu inspiracija i podsticaj za dalji uspjeh u radu.
 
 
 
 
 
Ucesnici izlozbe:

- Bosnjacki kulturni centar Kopenhagen (domacin izlozbe);
- BiH udruzenje zena ”Zena 2000” Helsingborg;
- BiH udruzenje ”Banja Luka” Malmö;
- Aktiv zena Eslöv;
- Aktiv zena Höganäs;
- Aktiv zena Ängelholm.

Humanitarna aktivnost:

Tokom susreta je od prodaje tombole prikupljeno: 1.583 SEK i 833,5 DKK koje su uplacene u Fond ”Djeci u Bosni i Hercegovini” pri BiH Savezu zena u Svedskoj.
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden