Jesen u Värnamu obiljezena humanitarnom aktivnoscu
Udruzenje zena u Värnamu izdvojilo 5.000 kruna za urgentni fond Humane TV.
Pise: Senada Besic

Värnamo, 13.10.2001.

Udruzenje zena ”Värnamo Zena ’99” pokrenulo je prije dva mjeseca aktivnosti na sakupljanju humanitarne pomoci zenama i djeci u selu Olovske luke u blizini Olova. Povod da se humanitarna pomoc salje prvenstveno u Olovske luke bila je tragicna slika o situaciji koja vlada u ovome selu. Svjedoci ove situacije bili su ucenici dopunske bosanske skole u Värnamu koji su se zajedno sa svojom nastavnicom, koja ih je pratila u domovinu, Senadom Travancic na licu mjesta uvjerili koliko tesko i neuslovno zive majke sa svojom djecom u selu Olovske luke.

Kao i do sada, prvo sponatano a poslije vise organizovano, sakupile su zene u Värnamu ono sto je se smatralo najpotrebnijim a to su odjeca, skolski pribor i igracke. Srca zena u Värnamu zakucala su istom zeljom da se pomoc nastavi, pa je poslije prvih osam paketa, koji su poslani pocetkom proslog mjeseca za Olovske luke, poslato 30 novih paketa u utorak 6. novembra. Od ovih paketa su 24 paketa sakupile zene, a pet paketa nove odjece kupila je nasa svedska prijateljica Helen Hämäläin. Jedan paket sa posteljinom, prekrivacima za krevete i jastucima dobila je Aida Neric u preduzecu Sängkläder, u kojem je zaposlena. Ovaj put su i clanovi fudbalskog kluba Ljiljan, koji inace imaju dobru saradnju sa udruzenjem zena, izdvojili 1.000 kruna za ovu humanu akciju, a u istu svrhu je SISU izdvojio 2.000 kruna. Akcija se nastavlja sa istim ciljem, a to je da se pomogne onima kojima je pomoc zaista neophodna. Isto tako, da ramazanski i bajramski dani kao i novogodisnji praznici budu bolje docekani u selu Olovske luke.

Sto se tice humanitarne pomoci moze se spomenuti jos da je udruzenje zena u Värnamu izdvojilo 5.000 kruna za urgentni fond Humane TV.

Pored ovih aktivnosti mora se spomenuti da uz novo predsjednistvo, koje je inicijator veceg broja aktivnosti, udruzenje zena u Värnamu nastavlja sa svojim uspjesnim radom. Prosli mjesec bio je obiljezen medjuregionalnom posjetom zena regije Centar i BiH distrikta Skaraborg (Skövde, Tidaholm i Mariestad), gdje su se zene ponovno druzile uz prijatnu atmosferu i kulturno-zabavni program. Prodajom tombole sakupljeno je 2.000 kruna koje su poslate u Fond za stipendiranje djece u Bosni i Hercegovini pri BiH Savezu zena u Svedskoj.

Na takmicenju u rucnim radovima iz kulturne bastine regije Istok, koje je odrzano 20. oktobra u Växjöu, zene iz Värnama osvojile su zasluzno prvo mjesto. Pored svih ovih aktivnosti organizovane su u okviru udruzenja grupe zena koje obilaze starije clanove i bolesne osobe. Aktivnosti u okviru sekcija ne prestaju, a posebno se moze izdvojiti kulinarska, aerobik, sekcija rucnih radova i sivenja.

Ono cime se zaista udruzenje zena u Värnamu moze pohvaliti jeste cinjenica da su volja i elan uvijek prisutni, da se radi i druzi, a to je i osnova ovoga udruzenja.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden