Druzenje za nezaborav
Upriliceno u Göteborgu 27.11.1999. godine, i ne slucajno vec sa toplom zeljom da se ovdje, u Svedskoj, obiljezi Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine.
Pise: Milanka Pasalic

Göteborg, 27.11.1999.

Sastanak je bio i svecan i radni. Inicirale su ga zene, bolje reci BiH Savez zena u Svedskoj, da se dogovore o nekim vaznim pitanjima kao i da sumiraju ono sto su uradile u proteklom periodu od svog osnivanja.

Dok su clanice Odbora, sa predsjednicom BiH Saveza zena u Svedskoj Asimom Pasalic i sekretarom Halisom Saskin, odrzavale radni sastanak sa clanicama regionalnih odbora, ostale su sa neopisivim zarom i zadovoljstvom pripremale izlozbeni prostor koji se ubrzo pretvorio u prekrasan dekor cipki i boja, rucnih radova nasih zena. Nasli su se tu i stari odjevni predmeti, te sahani, djugumi, ibrici, dzezve, dijelovi rezbarenog namjestaja i drugi predmeti muzejske vrijednosti. Bosna je govorila sobom i o sebi. Izlozbu je upotpunila svojim akvarelima slikarka Enisa Grozdanic, koji su toplom ljubicastom bojom isijavali ljubav prema covjeku. Dakle, imalo se sta vidjeti i uzivati u vidjenom.
 
 

Asima Pasalic
 
Halisa Saskin
 
 
Prostrana i ugodna sala bh. udruzenja ”Bosna i Hercegovina” u Göteborgu pocela se polako puniti. Zene su se prepoznavale, razgovarale... Neke su se na ovom skupu prvi put i srele. Bilo je dirljivo i uzbudljivo.

Svecanost je pocela... Sastanak je otvorila i o radu zena govorila predsjednica Saveza zena Asima Pasalic. Bio je to rezime rada u proteklom periodu sa naglaskom na to sta i kako dalje raditi. Naglasena je potreba da se u radu zena trebaju vise angazovati mlade i nove snage koje ce dati smjernice buducem radu. Na kraju topla cestitka domovini sa porukom da mir vlada na njenim prostorima i da se zlo vise nikada ne ponovi. Ta poruka bice proslijedjena Predsjednistvu BiH.

Nakon toga je prisutne toplo pozdravila Halisa Saskin, sekretar BiH Saveza zena. Ona je uz upucene rijeci dobrodoslice prezentirala i knjigu koja ce ovih dana izaci iz stampe. Naslov - ”BiH zena u Svedskoj”. Knjiga predstavlja sakupljene priloge o radu i zivotu bosanskohercegovacke zene ovdje u Svedskoj, njenoj humanoj ulozi narocito u vrijeme trajanja agresije na BiH, te njen pokusaj da se, koliko je to moguce, integrise u svedsko drustvo a da pri tom ostane svoja.

Mnogi su radili na ovoj knjizi. Da ih ne imenujemo... Neka umjesto njih govori knjiga. Na kraju svog izlaganja Halisa Saskin je ispred Saveza zena urucila zahvalnice za samopregalacki rad na afirmaciji bosanske zene i njene kulture svojim aktivnim clanicama Dr Dzemili Popovic, Emiri Mehmedbasic, Dr Emini Music, Sabihi Saric, Svedjankama Christini Doctare i Birgiti Thilander te za izuzetan rad i zalaganje ing. Harisu Tucakovicu glavnom i odgovornom uredniku bh. lista ”Zena” i Salihu Pasalicu predsjedniku bh. udruzenja ”Behar” iz Skövdea koji je u svakoj situaciji bio spreman da pomogne na svoj skroman i nenametljiv nacin.
 
 

Gosp. Emir Poljo
 
  Ovome divnom skupu dobrodoslicu su pozeljeli domacini Fatima Kovacic i Faik Saltagic, a u ime Ambasade BiH prisutne je pozdravio vidno zadovoljan gospodin Emir Poljo. Bio je prijatno iznenadjen onim sto su zene prezentirale i obecao im je svesrdnu podrsku i pomoc Ambasade BiH u Svedskoj.  
 

Faik Saltagic
 
  Svecani dio skupa je tako zavrsen. Otpocelo je slavlje... Muzika prepuna zivahnog ritma mamila je prisutne da zaigraju u bosanskom kolu. Igrali su svi, i stari i mladi. Sevdalinke su plijenile duse prisutnih. Zene su igrale i plesale... Lijepo ih je bilo vidjeti. Koje drzanje, elegancija, spontanost...

Salom je zavladala tisina kada su prisutni, u sad prepunoj sali, slusali recital mlade mostarske pjesnikinje Admire Vrace koja je recitovala stihove bosanskih pjesnika i svoje i pobrala odusevljeni aplauz. Koji glas i dikcija! Koja poruka njene pjesme. Mi stari trebalo bi da ucimo od mladih.
 
 

Admira Vrace
 
  Nasi domacini dali su sve od sebe da se osjecamo ugodno uz neizbjezni svedski sto sa bogato pripremljenom bosanskom kuhinjom.

Medju malobrojnim muskim gostima valja spomenuti i nasa poznata novinarska pera Fikreta Tufeka i Aliju Kadrica. Sigurno ce i oni, u svojim listovima, dati svoj doprinos ovom nezaboravnom druzenju.

Vrijeme odmice... Neki vec odlaze kucama ali sala, naprotiv, postaje punija. Dolazi mladost i nastavlja slavlje. Gledam nase djevojke u kolu... Koji sklad pokreta, koja ljepota. Radost i tuga u srcu.

Zna li Bosna bez kakve je ljepote ostala?! Zna li Svedska koja joj je ljepota darovana?!
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden