U Värnamu se okupile zene iz pet gradova
Udruzenje zena iz Kalmara posjetilo je 19. februara udruzenje zena u Värnamu. Tog dana okupile su se Värnamu takodje i zene iz Ljungya, Skövdea i Helsinborga. To je bilo druzenje koje ce ostati za sjecanje svima prisutnima. Bilo je pjesme, veselja, plesa, ukusne hrane, ali i ozbiljnih razgovora o buducim susretima i sto uspjesnijem radu i razmjeni iskustava.
Pise: Senada Besic

Värnamo, 19.02.2000.

Uzvratna posjeta
Dugo su se clanice udruzenja zena u Värnamu ”Zena 99” pripremale da ugoste svoje prijateljice iz Kalmara. Vise puta odgadjan susret odrzan je u subotu 19. februara. To je bila prilika da se clanice ova dva udruzenja ponovno sretnu. Medjutim, prisutne nisu bile samo zene iz ova dva grada, nego i drage gosce iz Helsinborga, Skövdea i Ljungbya uvelicale su svojim dolaskom druzenje. Bilo je okupljeno preko stotinu zena. Mjesto gdje su se okupile Bosanke sa istim srcem i dusom odjekivalo je pjesmom, salom, igrom, ali i ceznjom za rodnom domovinom.

Svecano urucene knjige
Nakon toplih pozdravnih rijeci Dzenane Zorlak, predsjednice udruzenja bosanskih zena u Värnamu, govorila je i Asima Pasalic, predsjednca BiH Saveza zena u Svedskoj. Ona je tom prilikom naglasila vaznost da zene BiH vjeruju u sebe i u svoju snagu, i da budu primjer djeci i omladini, ali isto tako i oslonac starijima. Dokaz da su clanice ovoga Saveza na pravome putu jeste izdavanje lista ”Zena”, kao i izdavanje knjige ”BiH zena u Svedskoj”. Tom prilikom je Asima Pasalic urucila po jedan primjerak ove knjige zasluznim prisutnim clanovima i ostalima koji su dali svoj doprinos na njenom izdavanju: Sebihi Crnic, Selmi Borovac, Dzenani Zorlak, Umiji Bosnjak, Jasminki Jasni Peric i Salihu Pasalicu.

Bogat kulturni program
Prijatno druzenje je bilo i prilika da clanice udruzenja zena u Värnamu predstave svoj dosadasnji rad. Hor zena uz pratnju na gitari Hasana Brandica probudio je najiskrenije osjecaje za domovinom. Zene su uz hor pjevale i plakale. Posebna paznja u udruzenju zena u Värnamu posvecuje se mladima i djeci, kao i onima malo starijima. Djeca su organizovana u vise sekcija, a tom prilikom su uz pomoc nastavnice muzickog, Safije Ganic djeca odsvirala nekoliko komada iz klasicnog repertoara. To su bill Aida Zorlak, Tarik Filipovic i Kenan Ganic.

Gdje je pjesma tu je folklor. Jasna Brandic, koja vodi djecji folklor, je za kratko vrijeme postigla zavidne rezultate. Malisani su nosili nosnje koje su sasile vrijedne ruke zena iz sekcije sivenja i rucnog rada. Mnogo toplih osjecaja probudila je Umija Bosnjak kada je govorila svoje stihove.

Srescemo se opet u aprilu
Jedan dan je zaista kratko vrijeme da se stigne uraditi sve. Posjetiti grad, uzivati u programu, pogledati izlozbu, upoznati se sa novim licima i ispricati se sa znanima. Nisu zene iz Värnama stedile truda da ugoste svoje gosce. Niti hranom i kolacima niti ljubaznoscu. Kada je doslo vrijeme da se krene nazad, svi su se slozili da ovakvlh susreta treba vise. Treba odrzati veze imedju Bosanki ovdje u Svedskoj i ne zaboraviti domovinu iz koje se doslo. Ako nikakvih susreta ne bude ranije, za 15. april je zakazana 5. Godisnja skupstina BiH Saveza zena u Svedskoj. Skupstina ce se odrzati u Värnamu. Odgovoran i veliki zadatak predstoji za sve clanice udruzenja u Värnamu, ali jos vece zadovoljstvo ugostiti i ponovno vidjeti drage prijatelje.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden