Savez otvoren za sve
Peta Godisnja skupstina BiH Saveza zena u Svedskoj
Pise: Fikret Tufek

Värnamo, 24.03.2000. (Bosanska posta)

Bosanskohercegovacki savez zena u Svedskoj afirmisao se, prije svega, aktivnostima koje se ogledaju u njegovanju bh. tradicija, rekao je predstavnik Ambasade BiH Emir Poljo, pozdravljajuci Petu redovnu Godisnju skupstinu Saveza koja je prosle subote odrzana u Värnamu, a predsjednica Asima Pasalic je, sumirajuci rezultate, posebno naglasila:

- Imamo vise od 50 sekcija-udruzenja u kojima djeluje oko 2.500 zena. Uspjesno realizujemo Projekat ”Dvije godine rada zena BiH u Svedskoj” saradjujemo sa ”Ship to Bosnia”, SISU Örebro län i ABF Stockholm. Organizovali smo niz kulturnih i obrazovnih manifestacija, u cemu su posebno znacajne izlozbe starina i rucnih radova, puno se angazujemo na humanitarnim akcijama, osnovali smo stalni fond ”Pomoc djeci BiH” dobri su rezultati ostvareni kroz projekte rada sa starima i u nizu drugih aktivnosti...
 
 

 
  Govoreci sta ce BiH Savez zena u Svedskoj raditi u ovoj godini, sekretar Halisa Saskin je istakla:

- Dalje omasovljavanje clanstva je veoma bitno i zato smo promijenili Statut, te sad nasi clanovi mogu biti i muskarci i djeca; pocinjemo s realizacijom zenske internet mreze preko koje ce zene moci medjusobno komunicirati; dalje radimo na dogradnji koncepta lista ”Zena”, gdje cemo razmotriti i mogucnost njegovog stampanja kao podlistka Bosanske poste, a nastavicemo s radom na edukaciji, humanitarnim aktivnostima, pomoci mladim i starim, te sadrzajnoj prezentaciji bh. kulture.
 
 

 
  Izabrano je i rukovodstvo BiH Saveza zena u Svedskoj: predsjednik Asima Pasalic, zamjenik Selma Borovac, sekretar Halisa Saskin, te clanovi: Jasna Peric, Fatima Kovacic, Senada Ferhadbegovic, Aida Zubcevic i Razija Ruda.

Zasluznim udruzenjima i aktivistkinjama urucene su knjige Mehe Barakovica, koje je sam autor potpisivao. Skupstinu je uljepsao kulturno-umjetnicki program udruzenja ”Zena 99” Värnamo, koje okuplja, pod rukovodstvom agilne Dr Dzenane Zorlak, vise od 150 clanova u 15 razlicitih sekcija.
 
 

 
  Uspjesnim nastupom ovog puta predstavili su se hor zena sa solistkinjama Emirom Seremet i Azemom Jusic uz pratnju Hasana Brandica, djecji folklor koji vodi Jasna Brandic, te mladi recitatori Vernese Filipovic.

Susret bh. zena iz cijele Svedske nastavljen je koncertom ”Sarajevo show” benda iz Helsingborga, kojem je prisustvovalo vise stotina posjetilaca uz druzenje do zore.
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden