Ställer ut hantverk från sitt hemland
 
 
Handarbete som ett sätt att umgås, att bevara sin kultur – men också att få kontakt med svenskar.

På lördag visar kvinnorna i Mariestad bosnisk-hercegovinska förening sitt hemlands hantverk.

Mariestads-tidningen, Fredag, 5 maj 2006, s. 14

Av Jenni Ahlin ( jenni.ahlin@mariestadstidningen.se )
 
   
 
Bosnisk-Hercegovinska föreningen i Mariestad har funnits i tolv år och har en mängd olika aktiviteter för sina medlemmar. Mycket idrott har det varit, och framgångsrik sådan – det vittnar inte minst alla pokaler i föreningslokalen om.

– Men på senare tid har vi också börjat satsa mer på kultur, berättar Marija Ramic som är sekreterare i föreningen.

Studiecirklar

Btt sådant kulturellt inslag är handarbete. Många kvinnor i föreningen ägnar sig åt det på fritiden och nu har man även gjort det i studiecirkelform. Av föreningens cirka 160 medlemmar är det ett 30-tal som deltar.

– Och ofta är barnen med också, säger Marija Ramic. På det sättet lär de sig mer om sitt ursprung. Man får inte glömma sina rötter.

Förutom att handarbetet är ett trevligt sätt att umgås på och träffa folk från sitt hemland, är studiecirkelarbetet också ett sätt att komma in i det svenska samhället.

– Nu vill vi också visa vår tradition och kultur för andra, förklarar Marija som poängterar att föreningen haft god hjälp av studieförbunden Sisu och NBV

Första utställningen

På lördag ordnar de bosnisk-hercegovinska kvinnorna sin första utställning och under eftermiddagen håller de öppet för allmänheten i sin lokal på Hantverkaregatan 15, där föreningen huserat i sex år.

På skärmar har de hängt upp stickade kläder, virkade dukar, broderade tavlor och spetsar som nästan ser ut som om de vore knypplade. Det är de inte, utan istället gjorda i något som heter keranje och utförs med synål. De har också tagit med några ”typiska” hushållsföremål från Bosnien Hercegovina. Några större virkade alster ligger som prydnad på soffor och fåtöljer, vilket är vanligt i hemlandet.

Fest med andra föreningar
Senare på eftermiddagen och kvällen har de bjudit in medlemmar från andra föreningar i Skaraborgsdistriktet. Dessa ska naturligtvis titta på utställningen, men det blir också sång av Skövdekören Behar, folkdans, dikter, sånger och mat. Kort sagt: fest!
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden