Početna

Centralna svečanost u Švedskoj povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, rezultat je zajedničkog i koordiniranog rada 8 saveza i organizacija građana Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, a ostvarena je na tako visokom i profesionalnom nivou kakav se rijetko viđa i u tv-programima institucija najvišeg nivoa.

Svečanost je održana 29. novembra 2008. u Örebrou uz prisustvo većeg broja uvaženih zvanica i gostiju među kojima su bili Darko Zelenika, veleposlanik BiH u Kraljevini Švedskoj; Mušan Agović, konzul BiH u Kraljevini Danskoj; Jovan Divjak, legendarni general Armije Republike Bosne i Hercegovine i izvršni direktor udruženja Obrazovanje gradi BiH; Behcet Barsom, politički sekretar u Gradskoj vijećnici Örebroa; Fadila Jašarević iz Trezvenjačkog obrazovnog saveza NBV, predstavnici naših organizacija i udruženja Švedskoj i mnogi drugi.

– Želim istaći da se današnje svečano obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine ostvaruje u suorganizaciji 8 saveza i organizacija građana BiH u Švedskoj i da priprema jedne ovakve manifestacije iziskuje brojne kontakte, dogovore i profesionalnost učesnika. Nakon izvanredno organizovane manifestacije obilježavanja genocida u Srebrenici i ostalim mjestima u BiH, održane 23. avgusta u Norrköpingu u organizaciji Saveza bh. udruženja u Švedskoj, organizator današnje svečanosti je BH Savez žena u Švedskoj. Uz ova dva saveza u saradnji učestvuju i Bosansko-švedski savez žena, BH Savez omladine, Savez Banjalučana, Islamska zajednica Bošnjaka, Muslimanski omladinski savez i MDD Merhamet u Švedskoj – kazala je u pozdravnoj riječi Emina Ćejvan, predsjednica BH Saveza žena, obavještavajući učesnike akademije da su od velikog broja organizacija i prijatelja Bosne i Hercegovine dobili pisma podrške i čestitke povodom praznika.

Među porukama izdvojila je pismo gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, koja je, pored ostalog, istakla da i ovaj skup potvrđuje da ”dok god širom svijeta bude patriota Bosanaca i Hercegovaca obilježavat će se i državnost Bosne i Hercegovine… Stoga vas pozivam i molim, poručila je Borovčeva, da ovu tradiciju nikada ne prekidate. I da radost obilježavanja državnosti BiH podijelite i sa vašim prijateljima u Švedskoj.”

Buran aplauz značio je saglasnost sa apelom gradonačelnice Sarajeva.

Ni u BiH nije ovako

– Skoro cijeli život sam proveo u kulturi i sa sigurnošću mogu reći da je današnji program sa svečanom akademijom jedan od najboljih i najprofesionalnijih u kojima sam do sada učestvovao. Za to su posebno zaslužni Mirsad Begović iz Saveza bh. udruženja kao predsjednik zajedničkog Koordinacionog odbora za kulturu i Ismeta Šeremet, predstavnica tog odbora u ime organizatora današnje manifestacije – kazao nam je Hajrudin Zukanović Hajrica, koji je prethodnog dana obilježio 50-godišnjicu svog kulturno-umjetničkog rada.

U programu su učestvovali: hor udruženja ”Ljiljan” Växjö, dječija plesna grupa ”Miris Bosne i Hercegovine” iz udruženja ”Žena 99” Värnamo, folklorna grupa udruženja ”Miris” Örebro, recitatori: Adina i Mirsad Begović, Hadisa Terović, Mirela Cerić i Sadeta Sokol, zatim Hajrudin Zukanović (harmonika), Edvina Osmančević, Johan Alexandersson i Simon Larsson (gitara) i Alvin Osmančević (violina i timpani).

Kvalitet i usaglašenost učesnika, svjetlosni i scenski efekti, kao i simbolična veza u njegovanju tradicionalnog i ekstra modernog su osnovna obilježja programa.

– Nesreća je što se Dan državnosti ne obeležava u celoj BiH na ovakav način i na ovako visokom nivou. Nema Bosne ovakve kakvu ste je ovdje prikazali, ali ima nas sa vama u Bosni i Hercegovini koji će kad-tad biti odlučujući faktor u njenom povezivanju sa Evropom i svetom – kazao je Jovan Divjak, izvršni direktor udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Jovan Divjak je predstavio to udruženje, stipendistu Irnisa Deliju i dodijelio specijalna priznanja organizacijama koje pomažu rad udruženja ”Obrazovanje gradi BiH”.

Iskazana je i pohvala domaćinu – Sajmi Dizdarević i Senadeti Fazlić iz ”BKC” Örebro i Fatimi Mahmutović iz NBV Örebro.

Uz muzičku grupu ”OK Band” iz Göteborga slavlje je nastavljeno do kasno u noć. Cijeli program snimala je TV Hayat iz Sarajeva.

© 2008 Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige | RSS Feeds | XHTML | CSS