U Tidaholmu održana 12. Godišnja skupština
BHSŽ održao 24. marta u Tidaholmu 12. izvještajnu Godišnju skupštinu i centralnu kulturnu manifestaciju na kojoj se okupilo preko 450 učesnika i gostiju.

Piše: Muharem Sitnica - Sića
Foto: Muharem Sitnica - Sića i Haris Tucaković

Tidaholm, 24. marta 2007.
 
  Bosanskohercegovački savez žena u Švedskoj (BHSŽ) održao je 24. marta u Tidaholmu 12. izvještajnu Godišnju skupštinu i centralnu kulturnu manifestaciju na kojoj se okupilo preko 450 učesnika i gostiju. U radnom dijelu Skupštine učestvovala su 62 delegata iz Švedske te delegacija žena iz Danske.

Bh. udruženje ”Tidaholmski ljiljani” iz Tidaholma se pokazalo odličnim domaćinom ovog susreta na čelu sa Belmom Hafizović (koordinator regije Centar).

Na Skupštini su usvojeni Izvještaj o radu, Finansijski izvještaj i Izvještaj Revizione komisije te kooptirani članovi Glavnog odbora BHSŽ: Fatima Kovačić (potpredsjednica), Zehra Količić (koordinator regije Zapad), Halida Islamović (zamjenik koordinatora regije Zapad) i Alma Zubić (zamjenik koordinatora regije Jug).

Skupštini se prigodnim riječima obratila Jasminka Ustamujić u ime ambasade BiH u kraljevini Švedskoj.

Na kraju, spontani aplauz delegata, označio je uspješnost održane skupštine, dobrog rada i finansijskih rezultata u 2006. godini kao i pojačanog starta svih aktivnosti u ovom periodu i usvojenih planova za 2007. godinu.

12. Godišnja skupština
 
  Zaslužni za izvanredno vođenje Skupštine su Halisa Šaškin (predsjednik Skupštine BHSŽ) i Vahida Mehinović (predsjednik BHSŽ), a za odličnu pripremu materijala i kompletnu organizaciju skupštine su: Haris Tucaković (sekretar BHSŽ) i Jasminka Perić (koordinator aktivnosti BHSŽ).

Skupština je, između ostalog, istakla saradnju s trezvenjačkom organizacijom NBV, a predstavnik ove organizacije, Fadila Jašarević obratila se svim prisutnim. Zatim jačanjem svih vidova saradnje sa organizacijama sa bh. predznakom u Švedskoj, a posebno sa Savezom bh. udruženja u Švedskoj u razmjeni programa, aktivnosti i međusobne saradnje u cilju unaprjeđenja svih vidova rada, aktivnosti i očuvanju bosanskog jezika i kulturnih tradicija i običaja našeg podneblja. Skupštini je prisustvovao i Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana i član Glavnog odbora Saveza bh udruženja u Švedskoj.

Kulturni program

Centralna kulturna manifestacija je otvorena nastupom hora ”Behar” iz Skövdea i nastavljena performansom ”Srebrenica Inferno” u koreografiji Đurđe Krunišić i izvedbi dječije grupe ”Miris Bosne” udruženja ”Žena 99” Värnamo. Mora se istaknuti i nemjerljiva uloga predsjednice Odbora za kulturu, Ismete Šeremet, koja je u dosadašnjem radu sa djecom postigla izvanredne rezultate vidljive na svim druženjima i skupovima žena u Švedskoj.

Enisa Popović Čengić, Enisa Esada Grozdanić i Minka Blekić su govorile svoju poeziju a muzičari Kristina Berneholm i Gunnar Themar su se predstavili spletom švedskih narodnih pjesama.

Svojim prezentacijama modernih plesova, folklora i recitala posebnu pažnju privukle su dječije grupe udruženja ”Žena 99” Värnamo, ”Respekt” Karlskrona, ”BKC/Miris” Örebro, ”Behar” Skövde, ”Tidaholmski ljiljani” Tidaholm i ”Ljiljan” Växjö, pa stoga treba pohvaliti mlade koreografe Mirsadu Kahriman, Almu Puškar i Fatimu Mahmutović na pokazanom trudu, radu i zavidnom kvalitetu izvedenih programa.

Žene su i ovom prilikom pokazale solidarnost i od priloga za putovanje i prodaje tombole prikupile oko 20.000 SEK koje su uplaćene u Fond ”Djeci u Bosni i Hercegovini” pri BHSŽ koji je namijenjen za školovanje učenika i studenata i pomoć bolesnoj djeci u BiH.
 
  

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden