Internationellt osvjetlao obraz
U Nybru održana Kulturna manifestacija regije Istok

Piše: Jasna Perić
Foto: Haris Tucaković i Muharem Sitnica - Sića

Nybro, 4. novembra 2006.
 
  Kulturna manifestacije regije Istok, održana 4. novembra 2006. u organizaciji udruženja ”Internationellt” u Nybru, okupila je stotinjak učesnika i gostiju iz Nybra (Internationellt), Mönsteråsa (Žena 2001), Kalmara (Bosna), Värnama (Žena 99), Lidköpinga, Stockholma, Karlskrone i Skövdea. Očekivani dolazak žena iz Växjöa, Oskarshamna i Linköpinga je izostao zbog katastrofalnih prognoza ovdašnjih meteorologa.

Žene iz Nybra su prisustvovale brojnim manifestacijama i programima BH Saveza žena širom Švedske, a ovoga puta su izrazile želju da preuzmu ulogu domaćina – da pokažu šta znaju i šta mogu – i u tome su potpuno uspjele.
 
 
Alma Abdurahmanović (lijevo) sa bh. ženama iz Nybra
 
 
Da bi sve funkcionisalo kao švajcarski sat, Alma Abdurahmanović – predsjednica sekcije žena udruženja ”Internationellt”, odredila je osobe za doček gostiju i njihov, nakon duga putovanja, povratak u život – vrućom kafom, čajem i kolačima. Kakvim samo kolačima – pozavidili bi im i gosti poznate slastičarne ”Egipat” u Sarajevu.

Bogat kulturni program


Hol doma ”Mejeriet” bio je ispunjen ručnim radovima naših žena među kojima su posebnu pažnju privukli heklani miljei, kerice i kerane šamije. Anica Vuković, Sarajka koja živi u Kalmaru, je izložila svoje slike sa motivima iz Bosne i Hercegovine i Švedske, a Prijedorčanka Silvana Ališić, takođe iz Kalmara, ručno rađenu bosansku sobu u malom i lutke u bosanskim narodnim nošnjama.
 
 
”Miris Bosne i Švedske” sa Ismetom Šeremet i Đurđom Krunešić
 
 
Program je otvoren nastupom dječije plesne grupe ”Miris Bosne i Švedske” iz Värnama. ”Miris” je, u koreografiji Đurđe Krunešić i pod vodstvom Ismete Šeremet, izveo narodne igre iz Bosne i Hercegovine, performans ”Srebrenica Inferno”, romski ples i moderni ples i pokazao da uz njegovanje bogate domaće kulturne baštine prati i savremene tokove koji privlače mlade.

Prisutne su pozdravili: Devleta Alukić ispred domaćina – udruženja ”Internationellt” Nybro, Vahida Mehinović – predsjednica BH Saveza žena u Švedskoj (BHSŽ), Ismeta Šeremet – predsjednica Odbora za kulturu BHSŽ i ja – u svojstvu koordinatorice aktivnosti BHSŽ.

Emina Ćejvan, koordinatorica regije Jug, je govorila o knjizi ”Våra rötter i Bosnien. Våra fötter i Sverige/Naši korijeni u Bosni. Naše stope u Švedskoj” koja uskoro izlazi iz štampe. Radi se o sabranim hronikama Emine i njenog supruga Seada objavljivanim svake druge sedmice tokom 2003. i 2004. godine u listu ”Blekinge Läns Tidning”. Prema riječima Kerstin Johansson, urednice tog lista, ”hronike su bile vrlo zapažene i čine važan doprinos u boljem međusobnom razumijevanju Šveđana i useljenika”.

Benjamin Sarhatlić iz Nybra je recitovao pjesmu ”Bosna žubori”, a Mesudija Hadžialić, predsjednica udruženja ”Žena 2001” Mönsterås, dvije pjesme iz knjige Irfana Ajanovića ”Draga moja majko Bosno”.

Saradnja sa NBV


I ovoga puta je NBV jasno pokazao da vodi računa o saradnji sa bh. organizacijama u Švedskoj. Čak tri njihova predstavnika su prisustvovala današnjem programu: Fadila Jašarević – odgovorna za pitanja integracije iz glavne kancelarije u Stockholmu, Leif Andersson – šef NBV-a za regiju Jugoistok i Alija Šehović – NBV-konsult za regiju Jugoistok. Svi oni su govorili o saradnji sa našim savezom, posebno akcentirajući Ugovor o međusobnoj saradnji koji je potpisan 15. septembra ove godine u Stockholmu.
 
 
Alija Šehović, Fadila Jašarević i Leif Andersson (NBV) i Suzana Sjanić (Kalmar)
 
 
Vahida Mehinović, predsjednica BHSŽ, je istakla da BH Savez žena, kao najrespektabilnija bosanskohercegovačka organizacija u Švedskoj, dosta očekuje od saradnje sa NBV-om, kako po pitanju obrazovnih cirkela u našim udruženjima i sekcijama, tako i na informativnom planu putem interneta i našeg lista Žena.

Udruženje ”Žena 99” iz Värnama je zatim prezentiralo usluge firme ”Western Union”.

Nakon kulturnog dijela programa, žene iz Nybra su nas počastile bogatom trpezom. Druženje je nastavljeno uz harmoniku i pjesmu Suada Mehinovića.

– Prisustvovao sam mnogim manifestacijama i susretima, ali se nigdje nisam osjećao ovako prijatno. Organizacija je bila na izuzetno visokom nivou, kazao je Alija Šehović iz NBV-a.

Alma Abdurahmanović, odgovorna za organizaciju ove manifestacije, nije krila oduševljenje:

– Presretna sam. Sve pripreme su rađene baš iz srca i kada se iskreno radi uspjeh je osiguran. Raduje me da su svi zadovoljni.

Hvala ženama iz Nybra na toplom prijemu, učesnicima na odličnom programu, i vidimo se opet na nekom od susreta BH Saveza žena u Švedskoj.
 
 


 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden