Mi bez njih ne možemo
Na inicijativu jednog broja mladih entuzijasta početkom 2004. godine osnovano udruženje ”BiH-S-04”

Tekst i foto: Elvedin Durović

Helsingborg, 4. novembra 2006.
 
  Mnogi moji prijatelji i poznanici pitali su me u posljednje vrijeme: šta je sa mojim perom i da li je razlog moga trenutnog mirovanja nedostatak kvalitetnih ideja za pisanje ili je pak u pitanju nešto drugo. Odgovarah im isto kao i vama ovaj put: ideja ima ali vjerovatno ste zaboravili da sam 1998. a zatim 2002. napisao dvije reportaže u nastavcima sa simboličnim naslovom: ”PREUZIMAJU LI ŽENE INICIJATIVU”.

Tada sam konstatovao a sada želim da ponovo nastavim u tom i takvom stilu s obzirom na okolnosti koje su se u međuvremenu desile. A desilo se mnogo toga bar kod nas u Helsingborgu.

Novi koncept

Na inicijativu jednog broja mladih entuzijasta početkom 2004. godine osnovalo se udruženje ”BiH-S-04” sa prvobitnim ciljem okupljanja mladih ljudi i svih onih koji svojim idejama i kreacijama mogu da promjene ustaljeni imidž svih dosadašnjih BH udruženja u Švedskoj pa i šire.

Na početku rada opremiše preko 300 kvadrata veoma lijepog i funkcionalnog prostora sa svim potrebnim sadržajima za ugodan boravak i druženje prevashodno mladih. Skromno počeli bez velike pompe i publikacije ali ubrzo su mogli konstatovati da udruženje prerasta u respektabilan kolektiv sa nekoliko stotina članova.
 
 
Uzeir Bukvić, Melisa Šubo, Safeta Džamalija, Fikret Tufek, Sabaheta Bajramović,
Vehid Gunić i Šemso Bajramović (Književno TV veče, 2006-11-04)
 
 
Danas udruženje ima u svom sastavu sve sekcije koje svojim radom i entuzijazmom zaslužuju pažnju i respekt mnogih poštovalaca na nivou Skåne i šire. U svom djelokrugu aktiviteta nezaobilazno se nameću sekcije omladine, žena i najmlađih.

Omladinci i oni ”nešto malo stariji” nastupaju u obje konkurencije Korpen takmičenja u fudbalu, zatim u bilijar kupu na nivou grada a sve njih nesebično prate i podržavaju ”BH fanaticosi” koji su bili i ostali jedan od ponosa ovog udruženja. Predvođeni predsjednikom omladinske sekcije Davorom Ademovićem bili su prisutni na mnogim stadionima širom Evrope gdje su dostojno bodrili naše nacionalne selekcije u mnogim sportskim disciplinama. Neka nam bude dopušteno da spomenemo samo neke sportske arene poput: Brisela, La Valete, Beograda, Zenice, Sarajeva…
 
 
Sa jednog od nastupa fudbalske sekcije udruženja ”BiH-S-04”
 
 
Ni sekcija žena nije puno zaostajala u svojim aktivnostima. U saradnji sa ABF organizovani su brojni kursevi i održavani susreti i usavršavanja na mnoge teme u zajedničkom interesu. Njihova angažovanost došla je do punog izražaja i prilikom mnogobrojnih kulturno-zabavnih susreta u kojima su nesebično učestvovale i davale puni doprinos.

Najmlađi se ne daju i ne žele da budu u pozadini svih ovih događaja. Zato ne zaboravite imena muzičkih talenata Denisa Musića i Nine Mustedanagić o kojima će se nadamo se ubrzo čuti sve najbolje. Njima uz bok idu i recitatori poput Pilav Nađe i Kozarac Anela koji prezentuju bogatu kulturnu baštinu našeg podneblja.
 
 
Nađa Pilav, Denis Musić i Nina Mustedanagić primaju nagrade za muzičku i recitatorsku prezentaciju od Melise Šubo (nedostaje Anel Kozarac, takođe dobitnik nagrade)
 
 
Muzički sastav ”Etna” sastavljen od mladih i obrazovanih muzičkih entuzijasta predstavlja pravo duhovno i zabavno osvježenje za veliki broj mladih koji se u velikom broju okupljaju da bi uživali u poznatim muzičkim numerama ovoga već sada renomiranog muzičkog benda.

Svi članovi benda su ujedno i članovi udruženja i svoje slobodno vrijeme nesebično posvećuju uvježbavanju novih muzičkih numera na zadovoljstvo velikog broja svojih obožavalaca.
Vlastiti radio program

Radio stanica, koja je osnovana na inicijativu članova udruženja, emituje program na bosanskom jeziku svake nedjelje u 18 sati. Svi oni koji su ljubitelji dobre pjesme, aktuelnih informacija i lijepog druženja mogu da se druže sa nama i njima.

U početku program je trajao jedan sat ali zbog velikog interesovanja i kvaliteta programa termin je povećan na četiri sata sedmično. Oni koji imaju šta reći neka se samo jave i ”bićemo zajedno” poručuje Ismar Radmilović jedan od osnivača radio programa.
 
 
Sa Bajramske fešte u udruženju ”BiH-S-04”
 
 
Na kraju recimo da su posljednje dvije manifestacije: Bajramska fešta kao i Književno TV veče (u saradnji sa Društvom ”Žena 2000”) sa Vehidom Gunićem, Uzeirom Bukvićem i ostalim gostima dokaz respektabilnosti imena i ugleda koje ovo udruženje ima u posljednje vrijeme. U recitatorskom dijelu programa nastupile su i članice Društva ”Žena 2000” – Selma Borovac i Enisa Grozdanić sa veoma uspješnim interpretacijama iz bosanskog kulturnog stvaralaštva.
 
 
Selma Borovac
 
 
Da bi ovaj dojam bio potpun napomenimo da je ovo udruženje u toku mjeseca oktobra postalo i jedan od članova vašeg cijenjenog Saveza a da za takvu inicijativu zahvaljujemo prevashodno uspješnoj saradnji našeg udruženja i Društva žena ”Žena 2000” koje svakim danom dobija na fizionomiji i kvalitetu.

Bilo bi neprofesionalno i nedorečeno ako ne spomenemo entuzijaste koji od prvog dana nesebično rade na očuvanju i afirmaciji ovog mladog i perspektivnog udruženja. Pa pođimo redom: Jasmin Kuruzović – predsjednik, Suad Kozarac – zamjenik, Elvedin Durović – sekretar, Suljo Redžanović – blagajnik, Davor Ademović – omladina, Melisa Šubo i Senada Stovrag – aktiv žena, Samir Gadžo, Damir Kačapor i Edin Gačić – kultura i sport…
 
 
Posebna briga o mladim – udruženje ”BiH-S-04”
 
 
Zato i po treći put, umjesto jedno veliko HVALA vama na podršci a Društvu žena iz Helsingborga na zajedničkom angažmanu, ne želimo biti sujetni i po treći put ne spomenuti sa ponosom: PREUZIMAJU LI ŽENE INICIJATIVU. Selma Borovac i njene saradnice to sigurno zaslužuju… Na njima je da nastave u istom tempu a udruženje ”BiH-S-04” će sigurno biti dostojan partner u svim narednim aktivnostima.

Do sljedećeg susreta, i nadamo se ponovo zajedničke manifestacije, puno pozdrava svima od svih članova udruženja i njihovih simpatizera. SRETNO…

Sa lica mjesta slikom i perom: Vaš Elvedin Durović.
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden