Manifestacija o Srebrenici u Värnamu
Desetogodišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Värnamu

Piše: Senada Bešić


Värnamo, 22.10.2005.
 
 
U Värnamu je 22. oktobra održana manifestacija u povodu desetogodišnjice genocida nad Bošnjacima i ostalim nesrpskim stanovništvom koji je izvršen u Srebrenici.

Ova manifestacija, čiji je organizator bilo udruženje žena u Värnamu Žena 99 i pod pokroviteljstvom Bosanskohercegovačkog saveza žena u Švedskoj, okupila je značajne učesnike programa i isto tako probudila veliko interesovanje javnosti. Amor Mašović, predsjednik Komisije za nestala lica u Bosni i Hercegovini svojim izlaganjem je podsjetio sve prisutne na činjenicu zbog čega se mi nalazimo u Švedskoj a Marie Månson, odgovorna osoba za Zapadni Balkan u okviru Švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava, još je jednom podsjetila koliko teško zapadna Evropa i cijeli svijet uopće razumije posljedice agresije i rata u BiH.
 
 
Selma Borovac, Amor Mašović, Jasminka Ustamujić,
Vahida Mehinović i Marie Månson
 
 
Kada je bosanskohercegovačko udruženje žena u Värnamu uzelo na sebe obavezu da organizuje manifestaciju u vezi deset godina genocida u Srebrenici bilo se svjesno izazova i veličine zadatka. Istovremeno je saosjećanje sa svim žrtvama najvećeg zločina počinjenog u Evropi nakon drugoga svjetskoga rata dalo snage i podstreka.

Srebrenica, u kojoj se sakupilo više hiljada Bošnjaka i nesrpskog stanovništva iz istočne Bosne tražeći zaštitu u takozvanoj ”zaštićenoj zoni” postala je simbol stradanja ali isto tako simbol stida i srama za svijet koji nije ništa preuzeo da zaštiti djecu, stare, muškarce, žene i jednom riječju bespomoćne ispred oružane srpske sile predvođene Ratkom Mladićem i neviđenom mržnjom za koju zdravi razum ne vidi objašnjenja.

Srebrenica je simbol stradanja i simbol majki koje tragaju za svojim nestalim, koje se sjećaju posljednjeg dodira ruke, izraza lica, pogleda, drhtaja tijela posljednje riječi upućene najbližem prije nego što je ludilo pomutilo razum zvijerima.
 
 
Senada Bešić i Amor Mašović
 
 
Amor Mašović, predsjednik Komisije za nestala lica u BiH je u svom izlaganju iznio podatke da se znalo da se priprema genocid, da je upozoravano ali da ništa nije učinjeno da se taj genocid spriječi. Istovremeno je rekao da je strah od zaborava jači od strahota kojih se podsjećamo svaki dan. Srebrenica se ne smije zaboraviti.

U prilogu Mašovićevog predavanja prikazan je dokumentarni film Marš smrti autora Amora Mašovića i Muhameda Mujkića koji je na još autentičniji način osvijetlio počinjeni zločin.

Obilježavanje desetogodišnjice genocida u Srebrenici održano u Värnamu prikupilo je i značajna imena iz političke i kulturne sfere u Värnamu. Maria Leifland, gradonačelnik Värnama pozdravila je sve prisutne i govorila o razvoju ovoga grada, dok je Raimond Petersson, predsjednik Kulturnog odbora Värnama sa toplinom i saosjećanjem govorio o ulozi stranaca u švedskom sistemu, o prevazilaženju kulturnih i religioznih barijera, o svojim susretima i iskustvima sa strancima, o saosjećanju i razumijevanju povodom ove manifestacije. Kulturni odbor u Värnamu podržao je ovu manifestaciju sa prilogom u iznosu 15,000 kruna i time postao pokrovitelj ove manifestacije.

Od strane Ambasade BiH u Švedskoj prisutne je pozdravila Jasminka Ustamujić a ispred BiH Saveza žena u Švedskoj je predsjednica Selma Borovac sve prisutne pozdravila i pozvala da minutom ćutanja ili fatihom podsjete se žrtava Srebrenice. Poruka manifestacije bila je da se odgovorni za ratne zločine stave pred sud.
 
  Miris Bosne i Švedske
Miris Bosne i Švedske
 
 
Povodom manifestacije o Srebrenici prikazan je kulturni program u kojem je plesna grupa Miris Bosne i Švedske u koreografiji Đurđe Krunešić izvela moderni ples. Svojom profesionalnom izvedbom još jednom su ove vrijedne djevojčice podsjetile da su djeca simbol budućnosti.

Pjesma Mora autorice Mirsade Hadžalić, logorašice iz Omarske, pročitana je na švedskom i bosanskom jeziku.

Nakon održanih predavanja i kulturnog dijela programa prisutnim je pružena mogućnost da postave pitanja Amoru Mašoviću, što je naravno iskorišteno.

Pošto je Podsjećanje na Srebrenicu održano u mjesecu Ramazanu članice udruženja žena u Värnamu i članice BiH Saveza žena organizovale su iftar za sve koji su imali vremena da ostanu na iftaru i da se uz bogatu sofru sa bosanskohercegovačkim specijalitetima druže i upoznaju. Amor Mašović, karizmatična ličnost bio je naravno u centru ali ne smije se zaboraviti Ismeta Šeremet, kontakt osoba u udruženju žena u Värnamu, koja je najviše uradila na organizovanju ove manifestacije.

Ušli smo u jedanaestu godinu od genocida u Srebrenici. Mnoge jame čekaju da budu otkrivene, mnogo tabuta čeka da bude iskopano i vrijeme prolazi. pitam se ponekad otkud im snaga da čekaju novi dan. Sve te žene, majke, sestre, kćerke… lutaju i traže… pitaju. Da li se nadaju? Tu ljudsku potrebu da se zna šta se desilo sa najbližim ne može ništa uništiti. One imaju snage, ali isto tako trebaju podršku svakoga od nas. Širiti istinu naša je obaveza. Ne zaboraviti. Ali isto tako, kao što Amor Mašović reče, goniti krvnike do zadnjega.
 
 


 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden