”Kolo Bosansko” u Skövdeu
Skövde je u petak 11. novembra bilo domaćin Ansamblu narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine ”Kolo Bosansko” iz Sarajeva, koje se ovih dana nalazi na turneji po Švedskoj.

Tekst i foto:
Haris Tucaković

Skövde, 11.11.2005.
 
 
Kulturno BiH udruženje ”Behar” Skövde i BiH distrikt ”Skaraborg” su u petak 11. novembra bili domaćini Ansamblu narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine ”Kolo Bosansko” iz Sarajeva, koje se ovih dana nalazi na turneji po Švedskoj. Organizator ove veoma uspješne turneje ”Kola Bosanskog” je Sead Halalkić iz Landskrone.

”Kolo Bosansko” je osnovano 1993. godine sa ciljem i osnovnom orijentacijom sakupljanja, obrade, umjetničke dogradnje i prezentacije igara i pjesama, respektabilne kulturne baštine, bogate folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovini. Ansambl nastupa igrama i pjesmama svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, pri čemu su zastupljeni svi krajevi drage nam domovine. O radu ”Kola Bosanskog” govore brojni nastupi i koncerti širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu – u Austriji, Belgiji, Egiptu, Njemačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Turskoj…

Program je otvorio nedavno osnovani ”Hor Behar” iz Skövdea svojim drugim dosadašnjim javnim nastupom i potvrdio da su redovne probe i uspješno vodstvo Amele Maksumić urodili plodom. Zatim je Salih Pašalić, u ime udruženja ”Behar” i distrikta ”Skaraborg”, poželio dobrodošlicu gostima iz Sarajeva, udruženju ”Miris” Örebro (cijeli autobus omladine), kao i brojnim gostima iz Skövdea i okoline. Potpredsjednik udruženja ”Behar” Jusuf Ćorić je tom prilikom uručio specijalnu diplomu Jasminu Maksumiću za svesrdan doprinos u radu udruženja ”Behar”, a posebno zbog njegovog nesebičnog angažovanja oko novoizgrađene klupske prostorije za nepušače. Specijalne diplome su uručene i ”Horu Behar” i ”Kolu Bosanskom” za svesrdan doprinos u razvoju prijateljskih odnosa i međukulturalnu saradnju Bosne i Hercegovine i Švedske.

Preko 200 prisutnih je moglo uživati u zaista profesionalnoj predstavi ”Kola Bosanskog” koje je odigralo ”Svatovske običaje Bošnjaka”, ”Igre iz Kraljeve Sutjeske”, ”Nijemo kolo Glamoč”, ”Gradske igre Sarajeva”, ”Kolo poskočica Linđo”, ”Igre iz okoline Ilijaša” i ”Igre naroda Bosne i Hercegovine”. U ovoj završnoj koreografiji su prikazane igre i pjesme tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Hrvata i Srba, koje predstavljaju simbol zajedničkog življenja u BiH.

Druženje s ”Kolom Bosanskim” je zatim nastavljeno u prostorijama udruženja ”Behar” Skövde.
 
  

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden