Sastanak tri saveza žena u Švedskoj
Na poziv organizatora, pratili smo zanimljiv susret, tri saveza žena koji djeluju na području Švedske, a održan je 15.10.05. u Jonköpingu. Susret su inicirale obrazovna organizacija IOGT-NTO , sa svojom podorganizacijom NBV, koje su poznate ovdje i kao ”Pokret trezvenjaka”.

Piše: Muhamed Mahmutović (Avaz)


Jonköping, 15.10.2005.
 
 
Na poziv organizatora, pratili smo zanimljiv susret, tri saveza žena koji djeluju na području Švedske, a održan je 15.10.05. u Jonköpingu. Susret su inicirale obrazovna organizacija IOGT-NTO, sa svojom podorganizacijom NBV, koje su poznate ovdje i kao ”Pokret trezvenjaka”. Ove obrazovne organizacije u sklopu svoje kampanje u borbi protiv droga i alkohola, provode raširenu akciju pod nazivom ”Tolerancija nula”, a akcija osim kampanje za totalnu neupotrebu droga i alkohola ima za cilj podići glas javnosti, kako vlada ne bi uvela predviđena pojeftinjenja alkoholnih proizvoda. Koordinatorice akcije su nama poznate dvije gospođe, koje su čest gost naših udruženja ispred IOGT-NTO, gospođa Fadila Jašarević, a ispred NBV gospođa Ulla Lingesjö. Na ovaj sastanak su pozvane predstavnice iz upravnih odbora: Bosanskohercegovačkog saveza žena, Bosansko-Švedskog saveza žena i Organizacije žena Islamske Zajednice Bošnjaka u Švedskoj.
 
 

Fadila Jašarević i Ulla Lingesjö
 
  Zašto su inicirali ovaj susret, upitali smo Fadilu Jašarević?

– Mnogo saveza sa bh. predznakom formirano je samo radi velikih geografskih razdaljina. Pošto su naše organizacije raširene po cijeloj Švedskoj, mi smo se odlučili na jedinstvenu akciju, u borbi protiv droga i alkohola, u saradnji sa svima zajedno. Ideju su jednoglasno podržali predstavnici svih saveza i danas smo već došli do nekih zaključaka, što me jako veseli. Odlučili smo osnovati koordinaciono tijelo, koje bi koordiniralo aktivnosti svih saveza, da ne bi dolazilo u aktivnostima saveza do nekih važnih događaja istovremeno. Na tim događajima se okuplja puno ljudi i tad mi dobivamo priliku za našu kampanju. Dogovorena su već tri termina za održavanje ”studijskih kružoka”, na kojima ćemo edukovati članice udruženja o štetnosti droga i alkohola, a prvi je već dvanaestog novembra u Boråsu.

Predstavnice saveza su bile takođe zadovoljne, što je do sastanka došlo, kao i rezultatima:

– Najvažnije od svega je da su sve organizacije sa bh. predznakom ujedinjene u što više aktivnosti, te se na taj način češće viđamo i družimo, riječi su Bedrije Bekiri iz Organizacije žena IZ.
 
 

Selma Borovac
 
  Selma Borovac, predsjednica Bosanskohercegovačkog saveza žena, bila je prezadovoljna:

– Ovo je ustvari realizacija naše ideje od samog osnivanja, da sve naše organizacije međusobno sarađuju. Svi ćemo imati koristi od ovoga.

Sličnog mišljenja je i predsjednica Bosansko-Švedskog saveza žena, Almedina Sačić:

– Kojem god savezu mi pripadale mi smo i dalje Bosanke i Hercegovke, to je nešto što se ne može promijeniti, a i ne treba mijenjati. To je najveći razlog da se družimo i radimo zajedno.

Jedna od najstarijih učesnica Raza Štitkovac, bila je vrlo kratka:

– Važno je biti aktivan, na bilo koji način, to je spas.

Na kraju su svi željeli da pohvalimo IZ Jonköping, za sjajnu organizaciju sastanka, nakon kojeg su priredili zajednički iftar za sve učesnike sastanka. Svi su mišljenja da raznovrsnijih i boljih jela nisu odavno vidjeli na ”švedskom stolu”.
 
  

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden