Bosna Quilts u Göteborgu
Izložba ’umjetničkih slika’ od tekstila koje je osmislila Lucia Feinig-Giesinger a izradila grupa žena iz Goražda

Piše: Meho Baraković i Vahida Mehinović


Göteborg, 9.4.2005.

Internacionalni projekat koji nosi naziv Bosna Quilts imao je svoju prezentaciju i u Göteborgu. Naime, u Galeriji Konstepidemin (koja se nalazi u ulici Konstepidemins väg 6) u subotu, 9. aprila 2005., otvorena je izložba, po mnogo čemu neobična.

Zapravo, izloženo je ukupno 19 radova, uslovno rečeno ’umjetničkih djela’ od platna. Radi se, o ’slikama’ koje nastaju spajanjem većih ili manjih raznobojnih i nijansiranih, posebnih platnenih komada, koji potom bivaju na poseban način objedinjeni i proštepani jednobojnim koncem, tako da se dobije likovno umjetničko djelo (uslovno, samo tako bi se ono moglo nazvati prekrivačem). Ipak, to je ponajprije ’slika’ kojom se zidna površina ukrašava i oplemenjuje. Ona (ova ’slika’) u znatnoj mjeri podsjeća na ono nešto što se zove bosanska tkana serdžada, koja se i u Bosni počesto stavljala iz sećije na zid (ili kreveta) i na taj način ukrašavala prostor dajući mu toplinu i bajkovitost.
 
 
Marianne Erikson, Vahida Mehinović, Fatima Kovačić i Lucia Feinig-Giesinger
 
 
A, sve je, zapravo, počelo onoga trenutka (godine 1993.) kada je slikarka i izlagač Lucia Feinig-Giesinger, iz grada Vorarlberg u Austriji, okupila grupu žena i otvorila nešto kao ’školu’ kako bi ih obučila da rade nešto korisno i zarađuju sredstva za život (novac) vlastitim radom. Bilo je to vrijeme oružane agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i kada je sve razarano, kako bosanska porodica, tako i ljudska duša. U toj grupi ’đaka’ se našla i Safira Hošo iz Goražda, koja se nakon izvjesnog vremena vratila u Goražde. Po povratku u grad na Drini, Safira je sakupila grupu zainteresovanih žena u Goraždu, obučila ih ’stvaranju slika’ od tekstila i sada vrši prezentaciju njihovih ’umjetničkih djela’ i njihovu prodaju.

Dvije Šveđanke: Marianne Erikson i slikarka Berit Jonsvik su domaćini ove neobične izložbe koja će biti otvorena od 9. do 24. aprila, i naravno može se razgledati i trgovati, jer je izložba prodajnog karaktera.
 
 
Hor sekcije žena Fatima Gunić iz Göteborga uz pratnju Suada Mehinovića
 
 
Za vrijeme prezentacije i otvaranja ove izložbe nastupio je hor sekcije žena koja nosi ime Fatima Gunić iz Göteborga, na čelu sa predsjednicom Fatimom Kovačić, koje su se predstavile sa dva recitala a zatim otpjevale, ono što bi se reklo ’po meraku’, nekoliko sevdalinki uz pratnju pjevača i harmonikaša Suada Mehinovića.

Takođe, u sklopu programa otvaranja izložbe, nastupio je švedsko-bosanski književnik i novinar Meho Baraković, koji se predstavio sa nekoliko pjesama iz svoje najnovije knjige stihova Stockholm iznutra i druge pjesme koja je dvojezična (švedsko-bosanska) i do kraja aprila će biti objavljena u Tuzli.

Barakovićeve stihove na švedskom jeziku je govorila Vahida Mehinović, kontakt osoba za švedske organizacije u BiH Savezu žena u Švedskoj. Vahida je prisutne pozdravila ispred BHSŽ, u nekoliko rečenica predstavila Savez žena i izrazila zadovoljstvo da su putem ovog projekta naše zemljakinje u Goraždu dobile mogućnost da se iskažu, a istovremeno i nešto i zarade.

Uvidom u afišu izložbe, saznaje se da su se na ovoj izložbi našli radovi, ’slike’, slijedećih autora, žena iz Goražda: Vesne Malokos, Ćamile Sudić i Hedije Kazagić, Sade Srne i Elme Ušanović, Emine Hošo, Sabine Dolo, Safire Hošo, Mirze Kožo, Munire Karo, Mirze Mašić i Ševale Hadžimešić.

Najjeftinija ’slika’ dimenzija 67 x 122 cm košta 6,400 kruna, kako stoji u afiši, a najskuplja je ona dimenzija 193 x 219 cm i njena cijena je 15,400 kruna. I pored opšteg utiska da su cijene izloženih radova previsoke, i pored toga što se radi o unikatnim radovima ipak je već prvog dana, i u toku samog otvaranja izložbe, prodat jedan rad. Za mnoge, ipak, ’ljepota’ nije skupa i važno je samo da je što više ima – i u prohladnom, aprilskom Göteborgu.

Neka ljepote – ima!

 
 


 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden