Tople uspomene iz Värnama
Druženje skandinavskih žena

Piše: Fahro Konjhodžić


Värnamo, 28.5.2005. (Bosanska pošta)

Da ovaj tekst kojim slučajem pišem na norveškom zgodan naslov bi bio ”Varmt i Värnamo”! Ipak: bilo je izuzetno toplo tog posljednjega majskog vikenda u Värnamu, mjestu smještenom negdje usred Švedske. Ali nije samo spoljna temperatura zraka bila uzrokom te topline. Svoj poseban doprinos rečenoj toplini, dale su članice dviju organizacija žena iz Švedske i Norveške, koje su se okupile u ovom malom mjestu, da bi pokazale umijeće druženja, spravljanja lijepe hrane i tako nastavile svoja, prošle godine započeta druženja u Oslu. Radi se o, sportskim rječnikom kazano, ”uzvratnoj posjeti” organizacije BH žena u Norveškoj ”Nett BK”, svojim prijateljicama u Švedskoj, okupljenim u udruženju ”Žena 99” u Värnamu.

Nakon višesatnog putovanja, koje je proteklo brzo zahvaljujući umijeću dama okupljenih u NettBK, da dugu vožnju autobusom pretvore u svojevrsnu zabavu, punu pjesme i smijeha, i time skrate njegovu dosadu, stiglo se u, tog dana, izuzetno topal grad Värnamo. Čovjek bi bio nepravedan kada bi zaboravio doprinos lahkoći ovoga putovanja i šofera autobusa Safeta Ramadana, koji živi u Norveškoj od 1987. godine.
 
   
 
Već po dolasku, oduševljeni zagrljaji i uzvici radosti starih prijateljica su nagovještavali dobru zabavu. Ipak, sve je počelo oficijelnim pozdravima dviju predsjednica, Hajrije Sačić ispred udruženja ”Žena 99”, te Đenane Mrzić ispred ”Net BK”. Goste je pozdravila i Munevera Vera Hebib, predsjednica udruženja žena ”Fatima Gunić” iz Göteborga. Potom, kratki kulturni program, prvo od domaćina. Oni su ovom prilikom pokazali umijeće pjevanja i igranja najmlađih, okupljenih u sekciji ”Miris Bosne”. Djeca su, odjevena u dijelove BH narodne nošnje, otplesali nekoliko zanimljivih tačaka, pobravši salve aplauza, zajedno sa svojom koreografkinjom šarmantnom Ismetom Šeremet! A ni gosti nisu ostali ”dužni”, tek formirani hor, sastavljen od nekolicine članica odjevenih, u, također živopisne BH narodne nošnje, otpjevali su nekoliko poznatih sevdalinki, što je prisutna publika prihvatila sa oduševljenjem. I svesrdno pomogla ovaj nastup. Pored ovoga, svoje pjesme su kazivale Umija Bošnjak i Sadeta Osmanović.

O svojim utiscima i organizovanju ovoga susreta, kazuje Hajrija Sačić, predsjednica udruženja ”Žena 99”:

– Kao što ste i sami zapazili ovo jeste neka vrsta ”uzvratne posjete” našem udruženju. Mi smo eto i ovako nastavili da na određen način surađujemo. A na pitanje u čemu se konkretno sastoji naša suradnja mogu reći da smo, prije svega organizaciju ”Nett BK” iz Norveške priključili našem BiH Savezu žena u Švedskoj, čime je to postala internacionalna organizacija. Ubuduće će ova suradnja biti još intenzivnija, tako što ćemo sudjelovati u nekim aktivnostima koje se budu odvijale u Norveškoj, a naravno i naše prijateljice će učestvovati i u našim akcijama. Tako je već na manifestaciji oko desetogodišnjice genocida Srebrenice učestvovala naša organizacija i bila naša predstavnica. Tako ce biti ubuduće.
 
 
Hajrija Sačić i Đenana Mrzić
 
 
Tokom ovoga kratkog razgovora doznali smo da organizacija u Värnamu ima oko 120 odraslih članova, da djeluje kroz nekoliko sekcija kao što su omladinska gdje se uglavnom okupljaju mlađi u muzičko-folklornim grupama, da postoji i likovna sekcija te sekcija kucne radinosti – šivanja. U rad ove organizacije su uključeni i muškarci, uglavnom muževi članica koji također djeluju kroz određene sekcije. Također smo doznali i za zapaženu suradnju sa švedskim organizacijama, a ne zaboravlja se ni domovina, uglavnom preko organizovanog slanja pomoći.

Svoje zadovoljstvo ovim druženjem je iznijela i Selma Kamberović, podpredsjednik Bosanskohercegovačkog Saveza žena u Švedskoj, koja je ovdje bila umjesto odsutne predsjednice Selme Borovac.

– Ovdje se osjećam veoma lijepo večeras, a vaši iz Norveške su nam uljepšali ovaj topli majski dan i unijeli pravo osvježenje u naše aktivitete, kaže ona. Ovim se intenzivira lani otpočeta suradnja i mislim da će ona biti sve veća i veća. Ova suradnja sa organizacijom iz Norveške predstavlja daljnje internacionaliziranje našeg Saveza. Nastojat ćemo da razmjenjujemo naša dragocjena iskustva i time doprinosimo još većim uspjesima našega rada. Nadamo se da će neke aktivnosti koje mi već imamo ovdje zaživjeti i u Norveškoj, a naravno i mi smo otvoreni za njihove ideje. U svakom slučaju važno je da je suradnja već otpočela, a svrha ovakvih druženja je prikupljanje pozitivne energije za dalji rad.

Slično zadovoljstvo pokazuju i iz udruženja žena ”Fatima Gunić”. Pored, već pomenute Munevere Hebib, tu su još Fatima Kovačić i Mirzeta Fazlagić, potom Dženana Zorlak, potpredsjednik skupštine BiH Saveza žena, koje su izrazile nadu da će biti još ovakvog druženja.

Ništa manje svoga zadovoljstva, puni lijepih utisaka, nisu pokazali niti članice organizacije Nett BK. Fatima Kasumović, Mirsada Hadžiosmanović, Katka Dervišević-Eminović imaju samo riječi hvale za ovo, kako rekoše nezaboravno druženje. Hajra Goretić ističe da joj je to jedna od prilika da susretne svoje zemljakinje Prijedorčanke, a najmlađa u ovoj grupi, ovogodišnji russ Fatima Redžić će reći da je ovo druženje njezino lijepo životno iskustvo.

Svi ti dobri utisci, oduševljenje i zadovoljstvo već su postali lijepa uspomena, sa nadom i željom za sljedeće druženje u Oslu, a možda i u Kopenhagenu. A autoru ovih redaka, kao posebnom gostu, ovo putovanje je bilo veliko zadovoljstvo, umnogome olakšano veselom i prijatnom atmosferom u autobusu.
 
 
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden