Susret žena u Norveškoj
Tokom srdačnog susreta u Oslu dogovorena buduća saradnja bh. žena iz Norveške i Švedske
Text: Alma Oreč
Foto: Fahro Konjhodžić


Oslo, 10/11.10.2004.

Ranije dogovarani susret bh. žena iz Norveške i Švedske je realizovan 9. i 10. oktobra 2004. u Oslu.

Da bi sve bilo kako treba urađen je detaljan plan i program, i formirane radne grupe za doček naših dragih gošći iz Švedske. Uglavnom su to bile članice bh. udruženja žena ”Žena ’99” iz Värnama, kao i nekoliko žena iz drugih udruženja i sekcija koje djeluju pri BiH Savezu žena u Švedskoj.

Pripreme za organizaciju dočeka i smještaja gostiju su tekle po planu proširene grupe za rad sa starijim osobama i zaduženih članica upravnog odbora naše organizacije Nett BK – Mreža bosanskih žena u Norveškoj. Sve aktivnosti oko prihvata gostiju, grupa je blagovremeno i sa puno entuzijazma obavila. Sačinjeni su spiskovi sa imenima, adresama i brojevima telefona domaćina koji su se prijavili i izrazili želju da ugoste naše zemljakinje u Norveškoj.

Definisan je program boravka gostiju, grupa za rad sa starijim osobama je nabavila potrebne artikle za pripremu hrane. Ista grupa je uz pomoć jednog broja naših članica pripremila večeru koja je poslužena u večernjim satima gostima i domaćinima. Prirodnim poljskim cvjetovima su napravljeni aranžmani i dekorisana sala za doček gostiju. Veći broj članica je u sopstvenoj kupovini i pripremi hrane dao svoj doprinos da trpeza bude još bogatija. Organizovan je jedan broj članica koje će dočekivati gošće pri ulasku i nuditi osvježavajuće piće – sokove.

Obavljeno je i mnogo drugih priprema koje su činile sadržaj sveukupnih aktivnosti, a za to bi trebalo mnogo prostora da se sve pojedinačno navodi.
 
 

 
  Po dolasku je gošćama odmah poslužen topli obrok i okrjepa sokovima i kafom. Veoma brzo smo proširili naš program i organizovan je odlazak na Holmenkollen sa autobusom gostiju. Gosti su posjetili mjesta gdje se 1994. godine odvijao jedan dio Olimpijskih igara u skokovima.

Naša članica Fatima Kasumović je veoma uspješno obavila funkciju turističkog vodiča, upoznavajući goste o dinamici priprema i takmičenja.

Po povratku u prostorije Hovstua gosti su sa ushićenjem i velikim zadovoljstvom iznosili svoje utiske. Do dolaska ostalih članica sa gostima se uz kafu i sokove razgovaralo o našem zajedničkom životu u Skandinaviji. Dirljivi su bili susreti jednog broja članica koje su se prepoznale i bile čak u familijarnim odnosima.

U popodnevnim časovima stigle su i ostale članice zajedno sa Đenanom Mrzić, predsjednicom Nett BK, nakon što su prisustvovale predavanju u prostorijama Likestilling na temu Flykt og egsil: traume og metering. Goste je pozdravila, poželjela dobrodošlicu i predstavila aktivnosti Nett BK predsjednica Đenana Mrzić.

U ime gostiju, domaćine su pozdravile Selma Borovac, predsjednica BiH Saveza žena u Švedskoj, i Ismeta Šeremet, predsjednica udruženja žena iz Värnama. Predstavile su rad organizacija u kojima djeluju i predložile nam uključenje u BiH Savez žena u Švedskoj, što je prihvaćeno na obostrano zadovoljstvo.

Uz zajedničku večeru i druženje dogovaralo se o daljoj saradnji naših organizacija, njihovom organizacionom povezivanju, pa i o široj saradnji sličnih organizacija u Skandinaviji.

Sutradan, u nedjelju 10. oktobra u 11 sati, gosti sa domaćinima su se okupili pred ulazom u Frogner park. Predsjednica Đenana Mrzić je pripremila i prezentirala prigodne informacije o samom postanku Frogner parka, njegovim sadržajima koje ga čine jedinstvenim u svijetu, pa i samim tim interes turista da ga posjete je veliki. Tu je veliki broj skulptura koje je Oslu poklonio u naslijeđe veliki norveški skulptor Vigeland.

Snimci koje je uradio Fahro Konjhodžić, naš novinar i dopisnik Bosanske pošte u Skandinaviji, i tekst kojim je informisao o ovoj posjeti će ostati trajna uspomena za sve nas. Fahro se na samom početku uključio i sa zadovoljstvom, zajedno sa nama, bio u ulozi domaćina ove akcije.

Nakon razgledanja parka i njegovih sadržaja, gosti su se ponovo okupili pored autobusa gdje je sačinjen zajednički snimak sjećanja na ovo druženje.

”Hvala vam za ovo zadovoljstvo koje ste nam pripremili”, bile su riječi Ismete Šeremet, predsjednice udruženja žena u Värnamu, a kojoj su se pridružile i druge njene drugarice.

Oko 13 sati opraštale smo se sa našim gostima sa obećanjima da ovo nije naš jedini susret. Opet su naše vrijedne članice pripremile pakete hrane svojim gostima za okrjepljenje u putu. Naravno, zadužena grupa se potrudila da svojim paketom slatkiša i sokova uljepša putovanje i povratak kućama naših gostiju.

Jedan broj članica radne grupe se vratio u prostorije Hovstua da ponovo dovede sve u funkciju normalnog rada domaćina koji je iznajmio ove prostorije u toku boravka naših gostiju.

Naše članice zaslužuju veliku pohvalu u angažovanju ove posjete čime su dokazale da su u stanju i da sa malo raspoloživog dati mnogo.

U večernjim satima, nakon povratka kućama, u telefonskim pozivima gošće iz Švedske su se zahvalile na srdačnosti koju su osjetile i puno pozdravile sve nas.
 
 
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden