Putovanja u BiH postaju tradicija
46 žena i omladinki iz naših udruženja i sekcija u Švedskoj i Norveškoj putovalo za BiH. Humanitarna pomoć lično uručena u Banja Luku i u manjem obimu u Sarajevo.
Piše: Zekija Zembo

Mönsterås, 31.3.2005.

I ove godine je BiH Savez žena, u periodu od 18. do 28. marta, uspješno organizovao grupno putovanje u domovinu, sa ciljem da se posjete organizacije sa kojima se sarađuje, te lično uruči humanitarna pomoć. Putovalo je 46 osoba iz udruženja i sekcija sirom Švedske i Norveške.

Putna agencija ZEBA Tours Sarajevo je prihvatala putnike iz svih krajeva Švedske, vodeći računa o broju putnika i količini humanitarne pomoći koja je prikupljena. Najveću količinu pomoći je prikupila regija Istok, tačnije udruženje Žena 2001 u Mönsteråsu, Zekija Zembo i Solbritt Carlsson. Pomoć se sastojala od:

• 8 paketa pelena i podmetača za starije osobe dobiveno od Fikrete Sarač iz Kalmara;
• 2 velike vreće dječije garderobe od Crvenog krsta, tj. predsjednice Birgitte Bäckman u Mönsteråsu.
• 1 rulatora, 2 pokretnih WC-a, 1 dodatka za WC sa ručkama, 5 štapova za starije, od Staračkog doma Allégården u Mönsteråsu.
• 1 aparata za astmatičare sa popratnim lijekovima od Suejle Kovačević-Hamza iz Mönsteråsa.
• 1 velike kutije lijekova (za zakrečenje kostiju, živce, astmu, srce, čir, probavu, kao i razne kreme i blagi sapuni za starije osobe).

Također je prikupljena novčana pomoć od 11,000 SEK koja je podijeljena slijedećim organizacijama:

• 2,000:- za MDD Merhamet Banja Luka za javnu kuhinju od Kyrkliga syföreningen, Mönsterås församling.
• 2,000:- za MDD Merhamet Banja Luka za javnu kuhinju od Forsa syföreningen, Mönsterås församling.
• 2,000:- za MDD Merhamet Banja Luka za javnu kuhinju od Hyresgästförening Åsevad, Mönsterås.
• 3,000:- za MDD Merhamet Banja Luka za ambulantu od Mönsterås församlinga.
• 2,000:- za Zavod za rehabilitaciju dr. Miroslav Zotović Banja Luka, za hendikepiranu djecu, od Lions Mönsterås.

Bilo je dosta napora da se to sve prikupi, ponese i razdijeli, ali je sve zaboravljeno nakon toplih riječi zahvale i priznanja od onih kojima je pomoć uručena.

Posebnu dobrodošlicu je pripremio personal Zavoda za rehabilitaciju dr. Miroslav Zotović u Trapistima, Banja Luka, gdje je načelnica odjeljenja dr. Papić pokazala bolnicu i upoznala sa personalom koji radi sa hendikepiranom djecom. Zadovoljstvo je bilo obostrano i uz veliku zahvalnost na svemu, domaćini su poželjeli da se ponovo sretnemo. Naglasili su da smo uvijek dobrodošli, sa poklonima ili bez njih.

Humanitarna pomoć je također uručena i SOS Dječijem selu u Sarajevu, te 12-godišnjoj djevojčici Anđelki Stjepanović, oboljeloj od cerebralne paralize, epilepsije. Pomoć je poslana od dr. Dženane Zorlak i Enne Jamakosmanović.

Dana 24. marta, počašćeni od naše putničke agencije Zeba tours, krenuli smo na nezaboravno putovanje iz Sarajeva za Mostar, Počitelj, Neum i Dubrovnik, sa ciljem da pokažemo našim švedskim prijateljima, a i sami da ponovo doživimo ljepotu naše domovine. Čudno kako smo sve gledali drugim očima i kako smo cijenili te ljepote više nego ikada. Naši švedski prijatelji su se divili, a mnogima od nas, koji su davne 1992. morali napustiti zemlju, ljubav prema Bosni se još više pojačala.

U povratku smo posjetili Blagaj, izvor rijeke Bune. Bili smo opijeni blještavilom plahovite rijeke koja huči svojim prirodnim tonovima u misterioznom okruženju. Atmosfera je bila neopisiva.

Nakon deset nezaboravnih dana, sa bosanskom pjesmom i bosanskim duhom, sa lijepim raspoloženjem čitavim putem, vratili smo se u stvarnost, noseći lijepe uspomene.

– Kako je, na zadovoljstvo svih putnika, putovanje bilo uspješno, učinićemo sve da se ponovi i slijedeće godine, te da se pretvori u tradiciju, rekla nam je Selma Borovac, predsjednica Saveza.

– Mi, same članice Saveza, smo organizatori puta i same smo se potrudile da nam bude ugodno, ali i korisno. Vidjeli smo da hoćemo i možemo i naravno da ćemo nastaviti.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden