Dah Bosne u Mönsteråsu
Saveznom kulturnom manifestacijom ”Dah Bosne” u Mönsteråsu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Tekst: Haris Tucaković
Foto: Haris Tucaković i Muharem Sitnica - Sića

Mönsterås, 20.11.2004.

BiH Savez žena u Švedskoj održao je 20. novembra u Mönsteråsu saveznu kulturnu manifestaciju ”Dah Bosne”, obilježavajući time Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Skupu je prisustvovalo preko 200 bh. žena iz Švedske, kao i veći broj Šveđanki iz Mönsteråsa i regije.

U ime domaćina, bh. udruženja žena ”Žena 2001” Mönsterås, prisutne je pozdravila Zekija Zembo, predsjednica udruženja.

Centralni dio manifestacije činio je nastup KUD ”Grmeč” iz Bosanske Krupe, koji je time okončao svoju desetodnevnu turneju po Švedskoj. Krupljani su izvođenjem više sevdalinki i folklornih igara, u koreografiji prof. Himze Krupića, predstavili kulturu i običaje svih naroda Bosne i Hercegovine. Na osnovu rijetko postignutog sudioništva ansambla i publike, kao i opšteg cupkanja u ritmu bh. melosa, reklo bi se da su i naši i švedski gosti bili prezadovoljni prikazanim. Program je završen nastupom Emira Hasića, pjevača izuzetnih glasovnih mogućnosti, koji je pjesmama sa svog novog CD-a pobudio pravu buru osjećanja i cijelu salu podigao na noge.

Susret je nastavljen kolima i pjesmom uz harmoniku Hajrudina Zukanovića.

Da bi sve bilo baš onako kako to treba biti, vrijedne članice udruženja žena iz Mönsteråsa su za sve učesnike i goste pripremile bogatu trpezu bosanske tradicionalne kuhinje.

”Mada je naše udruženje formirano 2001. godine, ovo je prva veća manifestacija koju organizujemo”, rekla je Zekija Zembo i nastavila ”pripreme su trajale duže vrijeme i posebno bih se zahvalila ženama koje su se tako srčano angažovale oko ove manifestacije. Zahvaljujem se BiH Savezu žena i našem sponzoru ”Pristina Livs” iz Oskarshamna. Drago mi je da smo se okupili u ovakvom broju i nadam se da su gosti bili zadovoljni.”

Manifestacija je doživjela odličan prijem kod Šveđana, a o istoj je objavljeno više tekstova u novinama koje izlaze u Mönsteråsu i okolnim mjestima.

Ranije planirana ”više ženska” manifestacija u stilu ”pokaži šta znaš”, na kojoj bi se naše žene predstavile u oblastima kojima se bave, pomjera se za proljeće. Za taj period se, takođe, planira grupno putovanje u Bosnu i Hercegovinu sa ciljem posjete organizacijama, školama i udruženjima sa kojima članice Saveza žena sarađuju, odnosno kojima šalju humanitarnu pomoć.

Dolazak
 
 

5x5.gif (45 bytes)

 
 
Program
 
 

5x5.gif (45 bytes)


 
 
Nastavak/Efterfest
 
 

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden