Izlozba regije Sjever
Prvog maja 2004. u Enköpingu je odrzana izlozba rucnih radova regije Sjever uz prisustvo predstavnika Enköpinga, Uppsale, Västeråsa i Sale.
Pise: Asima Masic

Enköping, 01.05.2004.

Prvog maja 2004. u Enköpingu je odrzana izlozba rucnih radova regije Sjever uz prisustvo predstavnika Enköpinga, Uppsale, Västeråsa i Sale. Prisutnima se obratio Suljo Haljkovic, predstavnik Islamske zajednice iz Enköpinga. Gospodin Haljkovic je, nakon pozdravne rijeci, u svom izlaganju govorio o polozaju zene u Islamu, posebno naglasavajuci vaznu ulogu zene-majke, demantujuci tumacenja Kur’ana koja govore o potcinjenosti zena. Zena je iznad meleka prema Kur’anu i jedno cijelo poglavlju u Kur’anu nosi ime zene – Mejrema, naglasio je, izmedju ostalog, gospodin Haljkovic.
 
 

Gosp. Suljo Haljkovic
 
  Posebno je izrazio svoje zadovoljstvo radom BiH Saveza zena u Svedskoj koji vodi racuna o svojim clanovima i cini napore da se bosanskohercegovacka zena afirmise u svedskom drustvu i dobije ulogu koju zasluzuje, dakle radi na integraciji u svedsko drustvo, a istovremeno ima izuzetno vaznu i odgovornu ulogu da kao majka vaspita i odgoji svoju djecu u duhu nase bosanskohercegovacke tradicije, da djeca ne zaborave svoje korijene, svoj maternji jezik i da kod djece razvijaju osjecaj pripadnosti narodu i drzavi iz koje dolaze.

Prisutnima se takodjer obratila Vahida Mehinovic, predstavnik BiH Saveza zena u Svedskoj. Vahida se zahvalila gospodinu Haljkovicu na divnom govoru o polozaju i vaznosti zene, naglasavajuci s ponosom da je clan jedne od najrespektabilnijih bosanskohercegovackih organizacija u Svedskoj i izrazavajuci svoju, a i zelju svih clanova Glavnog Odbora na celu sa predsjednicom Selmom Borovac, koji nacinom rada zeli doprinijeti tome da svi clanovi s ponosom mogu naglasiti da pripadaju BHSZ.

Vahida je prisutne upoznala sa radom BHSZ, posebno isticuci vaznost rada sa djecom i vaznost angazovanja sto veceg broja osoba na lokalnom nivou i uvezivanja lokalnih sekcija i udruzenja na svakoj regiji radi efikasnijeg djelovanja i boljeg informisanja. Vahida je naglasila da je BHSZ – Savez koji pripada svima nama i nije svojina ni jednog pojedinca i zato pokusajmo udruziti sve pozitivne snage i ideje koje ce nas sve zajedno odvesti u sretniju buducnost.
 
 

Asima Masic i Vahida Mehinovic
 
  Ispred Islamske zajednice Enköpinga, predala sam prevod Kur’ana na svedskom jeziku BHSZ kao jednu lijepu uspomenu na zajednicko druzenje ali i zelju za dugogodisnjom saradnjom.

Nakon razgledanja izlozbe rucnih radova prisutni su se pocastili bosanskim specijalitetima i nastavili druzenje uz bosansku muziku – sevdalinku, a i muziku novijeg datuma. Zvuci harmonike Suada Mehinovica nisu ostavili ravnodusnim ni stare ni mlade i svi zajedno su zaigrali kolo kako je to i uobicajeno na svim skupovima BHSZ.

Mozemo samo pozeljeti da ovakvih skupova bude sto vise.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden