Putovanje u BiH
U periodu od 2. do 12. aprila BiH Savez zena u Svedskoj, na inicijativu udruzenja ”Zena ’99” Värnamo, organizovao je grupno putovanje u Bosnu i Hercegovinu sa ciljem da posjeti organizacije, skole i udruzenja sa kojima saradjuje, odnosno kojima salje humanitarnu pomoc. Putovalo je 50 zena iz nasih udruzenja i sekcija u Svedskoj.
Pise: Emira Mehmedbasic

BiH, 02/12.04.2004.

Zekija Zembo iz Mönsteråsa prikupila je humanitarnu pomoc koja se sastojala od: 2 invalidska kolica, 3 rolatora, 2 paketa pelena za odrasle za Banja Luku (Merhamet, Sefika Krupic), te organizovala da je Hyresgästföreningen (Gerte Jonsson) iz Mönsteråsa dodijelio 1 500 kr za Javnu kuhinju u Banja Luci.

Medju putnicima bila je i predstavnica Svedske crkve iz Mönsteråsa, Solbritt Carlsson, koja je licno urucila 1 500 kr Djecjem domu ”Rada Vranjesevic” i 1500 kr ambulanti u Banja Luci. Zekija Zembo je prikupila i lijekove za bolesti srca za istu ambulantu.
 
   
 
Novcana pomoc u iznosu od 15 200 kr i 30 Euro, prikupljena dobrovoljnim prilogom udruzenja: Värnamo (5 000), Tranås (3 700), Tidaholm (1 900), Helsingborg (1 000), te prilog prikupljen u autobusu (3 610 kr), dodijeljena je Djika Irfanu iz Sarajeva za operaciju bubrega. Clanice Saveza Emira Mehmedbasic, dr. Dzenana Zorlak i Selma Kamberovic urucile su novac licno bolesniku, prilikom kucne posjete.

Posebno interesovanje izazvala je posjeta SOS-Djecjem selu na Mojmilu (Sarajevo). Srdacan prijem od strane direktorice sela, pedagoga Sandre, Sinise i Damira, te susret sa djecom, odusevili su vise od dvadeset prisutnih gostiju. Sama organizacija rada, te angazovanje i briga majki, teta i personala za ugodan i zdrav zivot ove djece zasluzuju divljenje i pohvale.

SOS-Djecja sela u BiH su udruzena u SOS-Kinderdorf International (SOS-Barnbyar) jednu od najvecih svjetskih organizacija koja se brine o djeci bez roditeljskog staranja. Organizacija djeluje u 131 zemlji sa 442 Djecja sela.

BiH Savez zena, te pojedina udruzenja (Tidaholm, Värnamo Helsingborg i Tranås) darivali su djecu paketima odjece, obuce, skolskog pribora, igracki, slatkisa, voca, kao i novcanom pomoci (Helsingborg i Värnamo). Personal je obecao podijeliti djeci oba sela ravnopravno sve poklone.

Ovog puta je, zbog kratkog trajanja poste, izostao susret sa nasim stipendistima u BiH (trenutno 5 studenata), a sto planiramo obaviti u nekoj od narednih posjeta.

Stice se utisak da je humanitarna situacija u BiH teza danas nego nakon rata. Apelujemo na sve nase gradjane, udruzenja i organizacije da pomognu shodno svojim mogucnostima.

I na kraju, u ime svih putnica, zahvalnost vozacima ”Hanna bus” na prijatnom i dobro organizovanom putovanju.
 
 
Slike iz BiH:
5x5.gif (45 bytes)
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 
 
Slike sa putovanja:
5x5.gif (45 bytes)
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden