Izlozba u Göteborgu
To je bila sehara bh. kulture uljepsana slikom i rijecju nasih umjetnika Mehe Barakovica, Enise Popovic-Cengic, Husnije Krijestorca i Nizame Causevic.
Pise: Fatima Kovacic

Göteborg, 20.03.2004.

Dvadeseti dan mjeseca marta, hladan dan, puse vjetar kao u mom Mostaru, ali je atmosfera topla, prijatna.

Sekcija zena ”Fatima Gunic” je kao domacin organizovala kulturnu manifestaciju i izlozbu rucnih radova regije Zapad u restoranu kod Zuhde (”Bassette” u Sävedalenu).

– Sekcija je dobila ime po uciteljici Fatimi Gunic koja je, zajedno sa svojim ucenicima, poginula u ucionici u Sarajevu tokom agresije na BiH, kaze nam Munevera Hebib, predsjednica ove sekcije. Munevera, poznatija kao Vera, Mostarcima dodje kao druga majka, jer je kao dugogodisnja visa medicinska sestra ’porodila’ vecinu ’rodjenih’ (Mostaraca).
 
 

5x5.gif (45 bytes)

 
  Izlozeni radovi su odusevili ucesnike i goste ljepotom vezova, keranja, pletiva, slika, keramike, bakroreza, a da bi sve bilo ljepse i vrjednije pridruzili su se pjesnici, pisci i slikari.

Pored sekcije zena ”Fatima Gunic” svoje radove su izlozili Svedsko udruzenje zena (Mötesplatsen för kvinnor) ”Agora” grupa ”Bron” na celu sa Halidom Islamovic, Svedsko-bosansko udruzenje nastavnika ”Göta-BiH” na celu sa Enisom Popovic-Cengic, Kvinnocenter Bergsjön i predstavnici ostalih geteborskih udruzenja pojedinacnim radovima. To je bila sehara bh. kulture uljepsana slikom i rijecju nasih umjetnika Mehe Barakovica, Enise Popovic-Cengic, Husnije Krijestorca i Nizame Causevic.
 
 

5x5.gif (45 bytes)
 
  Takodje nam je bila cast da ugostimo i clanove Glavnog odbora BiH Saveza u Svedskoj iz Svedske i Danske.

Pozdravila sam sve prisutne, u svojstvu domacina i koordinatora regije Zapad, a potom dala rijec Selmi Borovac, predsjednici Saveza, koja je u svom pozdravnom obracanju predstavila aktivnosti Saveza.
 
 
 
  Enisa Popovic-Cengic je izlozila svoje dobro poznate keramicke stare bosanske halke, ali se ovoga puta predstavila i novim ciklusom ”Leptirovi”, inspirisanim ljepotom leptirovih krila i kako kaze ”svi smo mi u dusi leptirovi”, a zatim je govorila svoju pjesmu ”Svaki dan – jedan praznik”.
 
 
 
  Meho Barakovic, clan drustava pisaca i u BiH i u Svedskoj, predstavio je svoj dosadasnji plodni knjizevni rad. Mada je, kako kaze, u Svedskoj vec izrasla jedna izbjeglicka bh. knjizevna generacija – ogromni problemi, uglavnom finansijske prirode, se pojavljuju kada je knjiga vec spremna za stampu, tako da znatan broj, cak i kvalitetnih rukopisa, ostaje u fijokama pisaca cekajuci neka bolja, ali sporodolazeca vremena. Zatim je govorio stihove iz svoje zbirke ”Nikada neces razumjeti zasto sam zaljubljen u Mostar”.
 
 
 
  Husnija Krijestorac je naveo da se sve vise udaljava od svoje prave profesije (dipl. el. ing.) i sve vise ulazi u kulturne vode. Mogao se osjetiti vidan napredak u njegovom slikarstvu, a kako sam kaze – vec je Ajan (Midhat Ajanovic, n.a.) u njegovim radovima uocio kvalitet i prefinjenost detalja, kao i sklonost naivi, te mu preporucio da to bude osnova njegovih buducih nastojanja. Krijestorac je zatim govorio o bh. udruzenju ”Riznica kulture bh. dijaspore” u Göteborgu koje je vec postiglo odredjene rezultate i da se planira intenziviranje aktivnosti.
 
 
 
  Imali smo cast cuti Nizamu Causevic, koja je predstavila svoju knjigu ”Hotell Tre kronor”, isticuci da je pisana u vidu dokumentaristickog romana u kome su svi likovi i svi dogadjaji stvarni. Imala je zelju da Svedjanima, koji su nas toplo primili kad nam je bilo najteze, na svedskom jeziku prenese i objasni ono sto nam se desilo i razloge naseg dolaska – rat, genocid, protjerivanje sa kucnih ognjista... Knjizi je prethodila Nizamina prica, istog naziva, objavljena u jednom svedskom antologijskom izdanju na temu izbjeglica. U pripremi je i izdanje njene knjige na bosanskom jeziku.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 
  Druzenje je nastavljeno muzickim programom uz harmoniku Suada Mehinovica.

Glavni odbor je odrzao sjednicu, a dnevni red se uglavnom odnosio na pripremu Godisnje skupstine.

Poslije sastanka su se svi clanovi pridruzili zabavi. Cula se sevdalinka, igrala narodna kola. Organizovana je i tombola, a sav prihod je uplacen u fond za stipendiranje studenata pri BiH Savezu zena.

Zahvaljujem se svim ucesnicima i gostima uz zelju da ovakvih nezaboravnih susreta bude sto vise.

Humanitarne aktivnosti u Göteborgu

Na poziv Emire Mehmedbasic, predsjednice Odbora za humanitarnu pomoc, upoznati smo o akciji prikupljanja humanitarne pomoci za povratnike u Tesanj i Medjedju (opstina Visegrad).

Sekcija zena ”Fatima Gunic” je prikupila 15 paketa hrane, odjece, obuce i higijenskih potrepstina za sve uzraste i poslala u Medjedju kod Visegrada.

Sretne smo sto smo nekoga obradovale malim znakom paznje, da nasi sunarodnjaci vide da nisu sami. Neka im je sretan povratak kucama, kod svoje kuce je najljepse ma kakva ona bila, velika, mala, nova ili stara. I ranije smo ucestvovale u humanitarnim akcijama, a spremne smo pomoci i ubuduce.

Cast nam je napomenuti da su se osim sekcije ”Fatima Gunic”, u akcijama prikupljanja pomoci, pridruzivale i druge sekcije i pojedinci iz Göteborga.
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden