250 zena u Helsingborgu
Udruzenje zena ”BH Zena 2000” je tokom odrzavanja kulturne manifestacije regije Jug i zajednickog obiljezavanja Dana zena, ugostilo preko 250 zena iz regija Istok, Zapad, Jug i Centar, kao i zene iz Danske.
Tekst i foto: Haris Tucaković

Helsingborg, 06.03.2004.

Pored brojnih aktivnosti koje organizuje BiH savez zena u Svedskoj, svakako su najinteresantnije medjusobne posjete obogacene kulturnim aranzmanima. Ovoga puta je udruzenje zena ”BH Zena 2000” tokom odrzavanja kulturne manifestacije regije Jug i zajednickog obiljezavanja Dana zena, u subotu 6. marta u Helsingborgu, ugostilo preko 250 zena iz regija Istok, Zapad, Jug i Centar, kao i zene iz Danske.

Enisa E. Grozdanic je izlozila svoje slike, a Enisa Popovic-Cengic stare bosanske halke radjene u keramici.

U svom pozdravnom obracanju predsjednica BiH saveza zena Selma Borovac je istakla da je saradnja za bh. i svedskim organizacijama na zavidnom nivou, broj clanova u stalnom porastu, kao i da se uz stalno povecanje kvaliteta aktivnosti ne zaboravlja ni humanitarna djelatnost, tako da od dobrovoljnih priloga i tombola savez trenutno stipendira 5 studenata u BiH i pokusava, bar simbolicno, odgovoriti na svaki apel iz domovine.

Moderni ples u koreografiji Alise Mahmutovic i pod vodstvom Ismete Seremet izvela je grupa djevojcica predskolskog i ranog skolskog uzrasta ”Miris Bosne” iz Värnama. Teme ”Plavo oko”, ”Sarek” i ”Takvi kao ti” popracene su aplauzima svih prisutnih.

Svoje pjesme ”Vezana lancima” i ”Bosnjakinja” govorila je Enisa Popovic-Cengic. Nakon toga se toplo obratila zenama rijecima koje su cista poezija.

Selma Kamberovic, voditeljica programa, procitala je Selimovicev odlomak iz ”Tvrdjave” i preporucila da se djela bh. autora citaju Svedjanima na svedskom jeziku.

Enisa E. Grozdanic je svojom pjesmom ”Isanjana java u izmisljenom svijetu” o Prijedoru, gradu koji je imao tri logora, gradu koji vise nije grad i koga treba ’urediti’ za one koji su sposobni za ljubav, napravila uvod u performans koji je ostavio tako dubok dojam kakav se dosada izuzetno rijetko mogao dozivjeti na bh. kulturnim manifestacijama. Dok je sa punom osjecajnoscu govorila svoju novu pjesmu ”Mensura, rahmet ti predajem”, u vidu performansa je prikazana zena koja razgrce bijeli ves, pada, a bjelina vesa ostaje uprskana sa devet krvavih mrlja. Cijela sala je zanijemila, sve nas je to vratilo u ono vrijeme velikog zla i nesklada, podsjetilo na gubitke najblizih, cuju se samo suze i plac zena, i kamen bi proplakao, a Enisa, odakle toliko snage u toj zeni, nastavlja da govori, kao da svu svoju dusu izvaci iz sebe.

Mladjani Denis Music je zatim, na pijanu, odvirao Beethovenovo djelo ”Za Elizu”.

Manifestacija je otvorena i zavrsena programom djevojacke folklorne grupe ”Crveni rubin” iz Eslöva. Samo pojavljivanje djevojaka u prekrasnim, kvalitetno radjenim, starim gradskim nosnjama naznacilo je ozbiljnost rada grupe, sto je zatim potvrdjeno dobro uigranim spletovima ”Mostarski svat” i ”Orijentalne igre Meliha” u koreografiji Besira Rasovica.

Tokom susreta odrzan je i sastanak Glavnog odbora na kojem je, izmedju ostalog, odluceno da se kulturna manifestacija regije Zapad odrzi 20. marta u Göteborgu, a 9. izborna Godisnja skupstina 17. aprila u Kalmaru.

Druzenje je nastavljeno uz muzicku grupu ”Nostalgija” iz Tidaholma, koja je svojom muzikom i pjesmom podigla zene na noge i ples.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden