Dodjite da se zabavimo zajedno!!
Ovaj skup je organizovan povodom obiljezavanja 60-godisnjice ZAVNOBIH-a i proslave Dana drzavnosti BiH i Bajrama (25.11).
Tekst i foto: Muharem Sitnica - Sica

Kalmar, 29.11.2003.

Pod tim geslom u Kalmaru je 29.11.2003. odrzano zabavno vece i druzenje sekcije zena BiH udruzenja ”Bosna” Kalmar, koji su ovog puta bili domacini udruzenju zena ”Zena 2001” iz Mönsteråsa.

U prostorijama skole uz ”Nostalgija” bend (Alen Ovcina, Suad Mehinovic, Vahidin Ovcina) i prijatnu muziku za sve generacije, zabavljalo se preko 150 prisutnih. Ovog puta bilo je i puno djece koja su se na svoj nacin zabavljala i radovala.
 
 

Zekija Zembo i Jasna Peric
 
”Nostalgija” bend
 
 
U razgovoru sa Jasnom Peric, predsjednicom sekcije zena u Kalmaru i ujedno koordinatoricom regije Istok i Zekijom Zembo, predsjednicom udruzenja zena iz Mönsteråsa, biljezimo niz znacajnih aktivnosti u proteklom periodu.

Jasna Peric: ”Ovaj skup je organizovan kao zavrsna manifestacija u ovoj godini u sklopu sveukupnih aktivnosti zena iz Mönsteråsa i Kalmara, a povodom obiljezavanja 60-godisnjice ZAVNOBIH-a i proslave Dana drzavnosti BiH i Bajrama (25.11). Sekcija zena koja djeluje pri udruzenju ”Bosna” Kalmar organizovala je ovo vece kao i sve ovogodisnje aktivnosti kojih je bilo zaista puno.”

Zekija Zembo: ”Mi smo 15.11.2003. organizovali iftar za sve koji su postili Ramazan, pozvali smo i Kurde koji zive u nasem gradu. Prijatno su se iznenadili tim nasim gestom, to im je bilo prvi put da ih je neko pozvao na zajednicku veceru i druzenje. Zatim smo 26.11.2003. organizovali Bajramsko sijelo, bilo je veselo uz ’Dino bend’, a tom prilikom podijeljeni su paketici svoj djeci, svih nacionalnosti, koja pohadjaju bosansku skolu. Pored tih aktivnosti na humanitarnom planu, skupili smo i poslali 2.000 SEK u Gracanicu, kao pomoc djeci bez roditelja, takodje Merhametu u Banjaluci, a ovih dana poslacemo i djeci u Sanskom Mostu. I ovog puta nam je familija Golalic pomogla u realizaciji ovih aktivnosti.”

Jasna Peric: ”Zelim istaknuti da je 2003. godina protekla u znaku zaista velikih aktivnosti svih udruzenja regije Istok i izuzetnoj saradnji izmedju udruzenja, ne samo ove regije, vec i sirom Svedske. Koristim priliku da se zahvalim svim clanicama nasih udruzenja koje su svojim aktivnim djelovanjem i svesrdnim zalaganjem realizovale ciljeve i planove BiH Saveza zena u Svedskoj, u razvoju i ocuvanju autenticnih bosanskih kulturnih obiljezja i prezentaciji bosanske zene u Svedskoj. Nadamo se i vjerujemo da cemo nastaviti tim putem i u 2004. godini, uz zelju za ukljucivanje sto veceg broja zena u rad Saveza i svih udruzenja, te prosirivanje saradnje sa zenama Bosne i Hercegovine i Skandinavije.”

Zabava je potrajala do kasno u noc, a sigurno je da ce ovakvih skupova i druzenja biti i ubuduce u nastavku aktivnosti BiH Saveza zena i svih udruzenja zena u Svedskoj.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden