Bosna u Mönsteråsu
Priredjena je izlozba rucnih radova iz vise BiH udruzenja i sekcija zena regije Istok, te prikazane mnoge aktivnosti koje su do sada realizovane.
Tekst i foto: Muharem Sitnica - Sica
Mönsterås, 11.10.2003.

Izlozba rucnih radova regije Istok odrzana 11.10.2003. godine, po prvi put u organizaciji BiH udruzenja zena ”Zena 2001” u Mönsteråsu, okupila je preko 200 ucesnika i gostiju iz ove regije. Vise od stotinu predstavnica BH udruzenja iz gradova Mönsterås, Kalmar, Växjö, Värnamo, Högsby, Västervik, Virserum, Oskarshamn i Nybro izlozilo je svoje radove na ovoj manifestaciji, kao jednom segmentu u nizu aktivnosti koje provodi BiH Savez zena u Svedskoj.

Vrijedni aktivisti u Mönsteråsu izvanredno su organizovali ovaj susret u prostorijama gimnazije uz sirok asortiman bosanske kuhinje koje su uradile zene Mönsteråsa, a svoje ucesce u istom imale su i zene Kalmara. Izmedju ostalog, na stolu se nasla i torta u obliku Bosne sa starim i nama dragim granicama uz zelju da tako opet bude, jer Bosne ce biti dok je nas, a to su pokazale vrijedne ruke Zekije Zembo.

Priredjena je izlozba rucnih radova iz vise BiH udruzenja i sekcija zena te prikazane mnoge aktivnosti koje su do sada realizovane i publikovane u listovima, casopisima i knjigama.

Mustafa-Mujo Sibic je izlozio svoje slike sa prekrasnim bosanskim motivima koje su dale pun sjaj izlozbi uz kerane stolnjake, samije, marame sa kericama, vezene stolnjake, heklanje sto je na jednom mjestu oslikalo bosansku kulturu i obicaje.

Takodjer je prezentiran i list ”Zena” BiH Saveza zena, a poznato je da BiH Savez zena trenutno okuplja 40 udruzenja, sekcija, distrikta i centara iz 75 gradova sirom Svedske i Danske u kojima u ovom trenutku djeluje 5.541 registrovani clan.

Skup je otvorila i prisutne pozdravila Zekija Zembo, predsjednica BiH udruzenja zena u Mönsteråsu koja se posebno zahvalila porodicama Golalic i Krasnici donatorima ove manifestacije, a koji su poznati po svojim donacijama sirom Svedske. Jos jednom se zahvalila zenama Växjöa koje su im otvorile prozor u svijet i usle u jednu veliku porodicu BiH Saveza zena u Svedskoj. Obracajuci se zenama iz Oskarshamna, Högsbya i Virseruma zazeljela im je da takodjer postanu clanovi BiH Saveza zena na cemu ona radi svim svojim srcem.

Govorila je i Ismeta Seremet, predsjednica BiH udruzenja ”Zena ’99” Värnamo, a ujedno i predsjednica Odbora za kulturu pri BiH Savezu zena u Svedskoj. U ime saveza prisutnima se obratila Jasna Peric, koordinatorica regije Istok.

Za zabavu i dobru muziku pobrinuo se ”Dino bend”, a djeca ucenici dopunskih bosanskih skola iz Mönsteråsa i Värnama, pod rukovodstvom Zuhejre Mulisic i Ismete Seremet, priredili su izvanredan program koji je odusevio sve prisutne. Melisa, Sara, Ena, Arijana, Elvis, Alisa, Denis i drugi, zasluzuju najbolje ocjene iz bosanskog jezika. Bilo je svega, horskog pjevanja, recitacija, pjesama, skeceva, plesa a najvise aplauza upuceno je sjajnim djevojcicama Nejri Gazap (7 god.), Amri Karabaslic (8 god.) i Sifeti Suljkanovic (12 god.), koje su plesale uz muziku bosanskih, svedskih i stranih izvodjaca.

Voditelj programa bio je Muharem Sitnica-Sica cije vodstvo uokviruje cijeli program i rijecima ”bit ce Bosne dok je ovog mladog narastaja” zapocinje izvlacenje lutrije koju su omogucili svi vlasnici radnji u Mönsteråsu poklonivsi vrijedne poklone, na cemu im se i ovog puta srdacno zahvaljujemo, a svaki dobitnik lutrije znao je iz koje radnje je dobitak jer se to govorilo direktno prilikom izvlacenja.

Sveopste veselje uz pjesmu i igru potrajalo je do nocnih sati.

I to bi bio kratki raport dogadjaja, ali sigurno da ce ovaj skup biti zabiljezen kao jedan izuzetan kulturni dogadjaj. Po prvi put u komuni Mönsterås i da ce predstavnicima koji su bili prisutni, ovo biti zvijezda vodilja u svim buducim susretima BiH zena u Mönsteråsu i podsticaj saradnje sa svedskim organizacijama zena u komuni Mönsterås i cijeloj regiji.

Skupu je prisustvovalo vise svedskih gostiju, medju kojima su Kerstin Danielsson (predsjednik socildemokrata Mönsterås), Marianne Berg (NBV), Maud Kraft (sekretar FN udruzenja Mönsterås), Karin Wallin, Gertie i Sven Johnsson (Hyresgastföreningen), Solbritt Carlsson (Församlingshemmet) i drugi.

Preostaje da uputimo cestitke i zahvalnost BiH udruzenju zena ”Zena 2001” Mönsterås na organizaciji i realizaciji ovog velicanstvenog skupa uz svesrdnu pomoc i podrsku BiH Saveza zena u Svedskoj, familija Golalic (Plivit Trade AB Västervik) i Krasnici (Pristina Livs Oskarshamn) te svim svedskim vlasnicima radnji u Mönsteråsu na poklonima za lutriju, koji su omogucili sretnim dobitnicima da sa sobom ponesu jos jedan djelic sjecanja na jedno divno vece provedeno u organizaciji bosanskih zena Mönsteråsa.

Bila sam uzbudjena i stalno sam razmisljala kako ce biti na priredbi. Kada je dosla subota, ustala sam rano i pocela se spremati. Zeljela sam da izgledam lijepo. Mama je bila ljuta sto sam ustala rano, ali ona nije mogla razumjeti kako se ja osjecam.

Kad sam tamo dosla vidjela sam da se i drugi osjecaju kao i ja. Svi smo bili uzbudjeni. Dosao je i taj trenutak. Poceli smo sa pjesmom ”S one strane Plive”. Pjesma je odzvanjala i svi su gledali u nas. Primjetila sam da su se pojavile suze u mnogim ocima. Nisam mogla razumjeti zasto su ljudi odjednom bili tuzni.

Poslije priredbe sam pitala moju mamu zasto su zene plakale? Mama mi je odgovorila da ja to necu moci nikada razumjeti. Da je zivot u tudjoj zemlji tezak i pun tuge i boli. Da sjecanja na svoju zemlju izazivaju tugu i suze. Ali pored suza na licima se vidjela i radost. Svi su bili sretni da mi znamo tako dobro bosanski jezik. A i mene je to cinilo sretnom.

Arijana Causevic, 4. razred


Susret bosanskih zena iz raznih gradova bio je 11.10.2003. kod nas u Mönsteråsu. Bilo je puno djece i zena. Ja sam bila sretna sto sam mogla nastupati sa svojim drugaricama. Mi smo pjevali, plesali, glumili i recitovali. Taj dan sam upoznala dosta djevojcica iz Värnama, koje su isto plesale.

Kad sam plesala vidjela sam nekoliko zena da su plakale kao i moja mama. Sigurno sam ih podsjetila na nasu dragu Bosnu. Vidjela sam dosta lijepih slika koje su nacrtane i koje su pravljene od suhog cvijeca. Hrane i pica je bilo dovoljno, tako da nisam znala sta cu uzeti. Priredba je bila dobra i lijepa da cu je se dugo sjecati.

Ena Bahtic, 4. razred

 


    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden