Druzenje u Värnamu okupilo preko 200 ucesnika
Udruzenje zena u Värnamu "Värnamo - Zena ’99" je 6. septembra bilo domacin susretu zena na saveznom nivou.
Pise: Senada Besic

Värnamo, 06.09.2003.

Udruzenje zena u Värnamu ”Värnamo - Zena ’99” je 6. septembra bilo domacin susretu zena na saveznom nivou. Ideja da se pozovu udruzenja koje je udruzenje zena u Värnamu posjetilo ranije razvila se u jednu prekrasnu manifestaciju na kojoj se okupilo preko 200 clanova BiH Saveza zena u Svedskoj. Gosce iz Skövdea, Tidaholma, Skare, Lidköpinga, Mönsteråsa, Kalmara, Göteborga, Helsingborga, Malmöa, Arlöva, Växjöa, Mariestada, Eslöva, Ängelholma, Landskrone i iz Danske svojim su prisustvom uvelicale ovu kulturnu manifestaciju i druzenje.

Toga je dana predsjednik udruzenja zena u Värnamu, Ismeta Seremet pozdravila sve prisutne i pozvala ih na druzenje kroz knjigu i rijec. Priprema ove manifestacije zahtijevala je dugo vremena, pregovore sa politicarima u komuni ali isto tako angazovanost clanova udruzenja u Värnamu. Da su zene sposobne da svoja druzenja podignu na visi, kulturni nivo dokazano je vise puta, tako i ovaj put je tema druzenja bila knjiga, rijec, jezik ali i izrazavanje kroz likovnu umjetnost i rucni rad.

Uz pomoc odgovornih iz projekta ”Läsa och växa” (Citaj i rasti) Ismete Seremet i Marie Petersson posudjeno je od gradske biblioteke preko 200 knjiga izdatih na raznim jezicima, prvenstveno bosanskom i svedskom. Na istom mjestu su se mogle prelistati knjige iz djecije literature i literature za odrasle. Izlozba rucnih radova clanica BiH Saveza zena kao i izlozba slika Enise Grozdanic i Umije Bosnjak pobudila je veliko interesovanje prisutnih.

Savez koji raste i koji je aktivan

BiH Savez zena u Svedskoj nije samo ime na papiru nego je to savez koji je napravio ogroman pomak od svog osnivanja i pokazao da u zenama postoji snaga i sposobnost da se pokaze i ocuva kulturna tradicija nase domovine ali isto tako da se pruzi ruka za integraciju u svedski sistem, bile su rijeci Selme Borovac, predsjednice BiH Saveza zena u Svedskoj. Velika paznja posvecuje se starijim clanovima ali isto tako omladini i djeci, rekla je Selma Borovac na ovoj manifestaciji.

Kvalitetan program

Svojim ucescem na ovome druzenju je hor udruzenja ”Ljiljan” iz Växjöa ponovno odusevio sve prisutne i nije bilo cudno da su mnogi zapjevali uz hor divne bosanske pjesme. Umija Bosnjak je citala svoje stihove a suze u ocima je svojim stihovima izmamila kod vecine prisutnih Enisa Grozdanic. Gajenje nase tradicije i ocuvanje jedan je od zadataka svih nas ali isto tako i upoznavanje Svedjana sa nasom kulturnom bastinom je izuzetno vazno. Tako su tog dana Selma Borovac i Selma Kamberovic, zamjenik predsjednika BiH Saveza zena, procitale odlomak iz romana Dervis i smrt, Mese Selimovica, i na svedskom i na bosanskom jeziku. Svojim plesom su prisutne zabavile Asija Pivac, Sifeta Suljakovic i Melisa Pajic, a grupa djevojaka, Emilie, Ajla i Sophie iz Lidköpinga su plesom i pjesmom djelovale profesionalno na sceni.

Svedski gosti

Vrlo je vazno ostvariti dobre kontakte sa svedskim institucijama i organima vlasti i na svako druzenje pozvati goste Svedjane kako bi se pokazalo da BiH Savez zena radi na ostvarivanju integracije. Ranije uspostavljeni dobri kontakti sa odgovornim politicarima u komuni rezultirali su posjetom Görana Malma, odgovornog u birou za strance u Värnamu, Reymonda Peterssona, odgovornog u kulturnom zavodu u Värnamu i Monice Lembke, sefa gradske biblioteke u Värnamu.

Oni su iskoristili priliku i govorili vise o integraciji, vaznosti jezika i kulturnim shvatanjima i desavanjima u svedskom drustvu. Od ostalih trebaju se pomenuti Ulla Gradeen, clan skupstine opstine Värnamo i predstavnik ABF-a.

”Nostalgija” podigla zene na noge

U nastavku druzenja je muzicka grupa ”Nostalgija” iz Tidaholma, svojom muzikom i pjesmom, podigla zene na noge i ples. Naravno da se nije moglo zavrsiti bez obaveznog bosanskog kola u koji se uhvatio veliki broj prisutnih.

Vrijeme je zaista proteklo brzo. Ponovo su se okupile stare prijateljice, razgovaralo se, smijalo i zaplakalo, ali najvaznije je bilo da je bila prijatna atmosfera. Mnoga su udruzenja iskoristila taj dan i za prikupljanje humanitarne pomoci a udruzenje zena u Värnamu je zaradu od prodatih kolaca, sokova i kafe uputilo jednom djecaku kojemu je neophodna novcana pomoc za operaciju.

Ovaj dan je protekao u izvanrednoj atmosferi i za to imaju najvecu zaslugu clanice udruzenja u Värnamu koje su zajedno sa omladinom iz ovoga udruzenja ulozile i srce i dusu i snagu da ovaj dan ostane svima u sjecanju.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden