Bogate aktivnosti u Distriktu Skaraborg
Prvi memorijalni turnir u cast prerano preminulog velikog fudbalskog zaljubljenika i divnog covjeka Namira Smailhodzica odrzan je 29. septembra u Tidaholmu.
Pise: Fikret Babovic

Skaraborg, 02.06. - 27.10.2001.

BH Distrikt Skaraborg djeluje u sastavu BiH Saveza zena u Svedskoj. Krajem 1999. godine osnovano je novo BH udruzenje ”Most” Skara, ponovo je pokrenut rad BH udruzenja ”Tidaholmski ljiljani” Tidaholm, a ”Bosanska krajina” Mariestad je nastavila djelovati u novim prostorijama.

Predstavnici klubova iz BH Distrikta Skaraborg postigli su dogovor po kojem ce se koordinirati organizacija sportskih manifestacija (turnira itd.), zabava, putovanja i ostalih aktivnosti. Jedan od dogovora je da ce se zabave nakon tradicionalnih fudbalskih turnira ”kreditirati”sa po deset ulaznica (500 kr). To u praksi znaci da ce udruzenje koje organizuje turnir i zabavu fakturisati po deset ulaznica ostalim udruzenjima u Distriktu i tako u krug.

Turnir u Skövdeu
U organizaciji BH udruzenja ”Behar” Skövde je 2. juna odrzan 9. tradicionalni majski fudbalski turnir. Uz seniore i ove godine su nastupile juniorske ekipe i to iz Mariestada, Tidaholma i Skövdea.

Pobjednik u seniorskoj konkurenciji je ekipa ”Bosanska krajina” iz Mariestada koja je osvojila veliki prelazni pehar, dok su u juniorskoj konkurenciji najbolji bili pioniri ”Behar” Skövde koji su sa dosta srece pobijedili ekipu ”Tidaholmski ljiljani” iz Tidaholma.

Ostaje utisak da su starosne granice kod pojedinih klubova znatnije prekoracene sto se odrazilo na konacne rezultate. Ipak, najvaznije i najljepse od svega je bilo vidjeti razigranu mladost koja njeguje tradicije druzenja i zajednistva. Najbolji igrac turnira kod seniora je Enes Patkovic iz Mariestada. Najbolji golman je Sulejman Ibrahimovic iz Skövdea. Pehar za fair play pripao je ekipi iz Tidaholma. Najbolji golman kod juniora je bio Mehrudin Mujanovic, a najbolji igrac Saudin Sahat iz Skövdea.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 
 
Kraljeva posjeta Skövdeu
Za Skövde ce 6. juni 2001. biti upamcen kao veliki dan. Bio je to dan posjete kraljevskog para i princeze Viktorije ovom gradu i istovremeno centralni dio proslave 600. godisnjice osnivanja Skövdea.

Ucestvujuci u bogatom kulturno-zabavnom programu, koji je pripremljen za ovu prigodu, prikazan je dio bosanskohercegovacke kulturne bastine. U organizaciji BH udruzenja ”Behar” Skövde gostovala je folklorna grupa iz Kladnja koja je nastupila u Helensparkenu. Izuzetno uspjesno je prikazan splet igara naroda Bosne i Hercegovine.

Bila je to i prilika da se podsjeti da su prve grupe Bosanaca i Hercegovaca u ovaj grad stigle jos prije 30 godina i ukaze na njihov doprinos razvoju grada.
 
 
 
 
Prvi memorijalni turnir ”Namir Smailhodzic”
Prvi memorijalni turnir u cast prerano preminulog velikog fudbalskog zaljubljenika i divnog covjeka Namira Smailhodzica odrzan je 29. septembra u organizaciji BH udruzenja ”Tidaholmski ljiljani” Tidaholm.

Na turniru je uzelo ucesce 6 seniorskih i 4 juniorske ekipe, sto predstavlja svojevrstan uspjeh. Nastupili su seniori iz Skövdea, Mariestada, Höve, Falköpinga, Lidköpinga i domacina Tidaholma. Pobjednik turnira nakon boljeg izvodjenja penala je ekipa udruzenja ”6. april” iz Falköpinga. Drugo mjesto pripalo je ekipi ”Behar” Skövde, dok su treci bili fudbaleri iz Mariestada.

U juniorskoj konkurenciji prvo mjesto su osvojili juniori iz Tidaholma. Drugoplasirani su bili juniori iz Falköpinga, treci iz Skövdea i cetvrti iz Mariestada, koji su su sasvim zasluzeno osvojili pehar za fair play. Najboljim igracem je proglasen Faruk Bezdrob, a najboljim golmanom Vehid Huzejrovic, dok je medju juniorima najbolji igrac bio Arian Domi, a najbolji golman Adel Huzejrovic.

Opsti je utisak da je prikazani fudbal bio na zavidnoj visini kao i da bi trebalo uvesti neke novine kod takmicenja juniorskih ekipa. Naime, evidentan je nesrazmjer u uzrastu kod pojedinih ekipa pa je prilika da se ispravi vec na slijedecem turniru koji ce se odrzati u Mariestadu.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 
 
Turnir u Mariestadu
U organizaciji BH udruzenja ”Bosanska krajina” u Mariestadu je 27. oktobra odrzan 7. tradicionalni fudbalski turnir.

Na turniru je ucestvovalo 8 seniorskih i 3 juniorske ekipe. Nastupili su seniori iz Mariestada (I i II), Skövdea, Skare, Höve, Falköpinga, Lidköpinga i Tidaholma.

Pobjednik turnira je prva ekipa udruzenja ”Bosanska krajina” iz Mariestada, drugo mjesto pripalo je ekipi ”Most” Skara, a treci su bili fudbaleri ”6. aprila” iz Falköpinga. Pehar za fair play dobili su ”Tidaholmski ljiljani” iz Tidaholma. Najbolji igrac je Amir Dzanic, najbolji golman Nermin Hadzimuratovic, a najbolji strijelac Enes Patkovic. U juniorskoj konkurenciji prvo mjesto su osvojili juniori iz Falköpinga, drugoplasirani su bili juniori iz Skövdea i treci iz Mariestada, koji su sasvim zasluzeno osvojili i pehar za fair play.
 
 

5x5.gif (45 bytes)
 
 
Mässa Kvinna Skaraborg
U Skövdeu, kulturnom sredistu regije Skaraborg, je od 5. do 7. oktobra odrzana je Mässa Kvinna Skaraborg.

Prekrasna dvorana u Kulturhuset u Skövdeu bila je mjesto gdje su hiljade posjetilaca u tri dana koliko je trajala izlozba imali sta vidjeti - od sminke, odjece, rucnih radova, zdravstvenih tretmana pa do Vägverketovog standa i standa Policije.

Pobjednik u idé takmicenju ”Gränslöst 2001” je bila Lena Svendenius iz Skare.

Po prvi puta sansu da ucestvuju na jednoj ovakvoj renomiranoj smotri stvaralastva zena dobile su i zene iz nasih udruzenja koje pokriva Bosanskohercegovacki Distrikt Skaraborg.

Veoma atraktivan izlozbeni stand i priliku da se ponovo druze i istovremeno pokazu drugima imale su zene iz Tidaholma i Skövdea. Pletivo, vezivo, heklanje i ostale rukotvorine bile su predmet interesovanja mnogih. Osnovni cilj koji se ogledao u dostojnom reprezentovanju stvaralastva nasih zena sa ove regije je u potpunosti ostvaren.

Inace, ovo je bio prvi put da predstavnice Distrikta aktivno uzmu ucesca na ovoj smotri ideja i stvaralastva. Posebno su imponovale predstavnice zena iz Tidaholma koje su nastupile sa dosta entuzijazma.

Za potpuni uspjeh naseg predstavljanja nedostajalo je ucesce predstavnica zena iz Skare i Mariestada. Za nadati se da ce to one uraditi na slijedecoj mässi 2002. godine, kao i da ce se aktivnije ukljuciti i u sve ostale aktivnosti u okviru Distrikta.
 
 

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden