Nova iskra nade u Göteborgu
Upravo je bila vazna cinjenica da su se prvi put srele cetiri grupe zena na izlozbi zenskih rukotvorina regije Zapad i da zajedno provedu jedan blagdan sa trajnim sjecanjem.
Pise: Enisa Popovic-Cengic

Göteborg, 17.11.2001.

Subota, 17. studeni i treci dan Ramazana i zbilja neki studen dan. Hladnocu je ubrzo ublazila toplina atmosfere u prostorijama BH udruzenja ”Bosna i Hercegovina” u Göteborgu i naravno mirisi bosanskih specijaliteta koje su domacini, clanice sekcije zena ”Fatima Gunic”, pripremale za iftar. Posebno smo bili sretni da ugostimo goste iz Skövdea - predsjednicu BiH Saveza zena u Svedskoj Asimu Pasalic, Mr Fikreta Babovica, Sebihu Crnic, Harisa Tucakovica i Saliha Pasalica, kao i Zekiju Vojnikovic iz Helsingborga.

U svom pozdravnom obracanju predsjednica BiH Saveza zena u Svedskoj Asima Pasalic je istakla da je 2001. godina bila godina uspjeha BiH Saveza zena u Svedskoj. Nakon visegodisnje osnivacke pomoci (etableringsbidrag) dobili smo organizacionu pomoc, broj clanova je u stalnom porastu, saradnja sa bosanskim i svedskim organizacijama je na zavidnom nivou, sekretarijat broji cetvero zaposlenih i tehnicki je veoma dobro opremljen, informisanje clanova je sve kvalitetnije. Medjuregionalne studijske posjete i druzenja clanstva Regija, redovno odrzavanje seminara i ucesce na seminarima, kongresima i manifestacijama koje dolikuju organizaciji naseg nivoa su postale svakodnevnica. Bosansko- hercegovacke zene u Svedskoj mogu biti ponosne na sve ono sto smo svojim svesrdnim radom i uspjesnim organizovanjem postigli.

Ispred domacina goste su pozdravile Fatima Kovacic (koordinator regije Zapad) i Munevera Hebib (predsjednica sekcije zena ”Fatima Gunic”).

Upravo je bila vazna cinjenica da su se prvi put srele cetiri grupe zena na izlozbi zenskih rukotvorina regije Zapad i da zajedno provedu jedan blagdan sa trajnim sjecanjem. Da samo Bosanke i Hercegovke tako mogu i znaju i hoce da osjete jedna drugu, da pohvale jedna drugu, da se raduju svojoj zajednickoj ljepoti, zdravlju, umijecu, uspjesima, da se podrze uzajamno, iskazavsi po ko zna koji put zelju da nestane ”razlika” i vjestackih medja medju nama, tog dana je receno sve, cak i pogledima i uzdasima i bosanskom sevdalinkom.

Moramo postati jedan ruzicnjak, jedan cvijetnjak u kome ce mirisati sve nase ruze i nasi bosanski pupoljci koji stasavaju. Zarad tih mladica i pupoljaka, valja nama zajedno u zrenje, da ne ostavimo u amanet nasoj omladini los primjer nehata i inata njihovih majki i oceva, a djeca tako osjete, snagom svog instikta i vise nego mi mislimo.

Na druzenje je pozvana i nova predsjednica Bosansko-svedskog saveza zena Rabija Arslanagic, na sto se odazvala i toplim rijecima obratila skupu, sa zeljom za dalji, novi razvoj odnosa svih zena u Svedskoj i ukazala na potrebu ucenja tih novih koraka ka tome cilju, i da ce ona prikupiti vise informacija za dalje licno angazovanje.

Radovi izlozeni od strane domacina, sekcije zena ”Fatima Gunic” pri BH udruzenju ”Bosna i Hercegovina” iz Göteborga, bili su kao i uvijek vrijedni za pogledati, obogaceni slikama i keramikom, pa su Munevera Hebib i Fatima Kovacic primile prvu nagradu.

Druga nagrada je predata zenama iz svedskog udruzenja zena (Mötesplats för kvinnor) ”Agora” - grupa ”Bron”, gdje su nase zene veoma aktivne pod vodstvom Halide Islamovic. Medjusobne posjete su na vidiku sa ovim vrijednicama.

Treci pehar je dodijeljen sekciji nastavnika pri svedsko-bosanskom udruzenju ”Göta - BiH”. Poslije napornog uciteljskog posla, stizu i slagati nase ljepote u zajednicku bosansku seharu. Feila Djulic iz te sekcije nas je pocastila svojim stihovima i dobila nasu podrsku da pise vise, sve do jedne zbirke. I Sebiha Crnic je podrzana da nastavi pisati svoja sjecanja i u njima opise svoju logorasku golgotu, da se pamti i ne zaboravi svojoj i nasoj djeci ostaviti pisani trag.

Druzenje se nastavilo uz sevdalinku, narodno kolo, uz caskanje i sa zeljom da nas bude iduce godine vise. Sta li upotpunjuje nas smisao zivota? Kako covjek zna sta je pravo, a sta pogresno? Pitanja je mnogo u mojoj svijesti i poslije ovakvih susreta treba o njima razmisljati.

Mir i svako dobro, prijateljima.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 
 
Rezultati regionalnih izlozbi zenskih rucnih radova:

Regija Centar (Skövde, 2.6.2001.):
1. ”Tidaholmski ljiljani” Tidaholm
2. ”Behar” Skövde
3. ”Bosna” Töreboda
Ostali ucesnici: ”Most” Skara i ”Bosanska krajina” Mariestad

Regija Istok (Växjö, 20.10.2001.):
1. ”Värnamo Zena ’99” Värnamo
2. Västervik
3. ”Ljiljan” Växjö, ”Bosna” Kalmar i Mönsterås

Regija Jug (Helsingborg, 3.11.2001.):
1. Arlöv
2. ”BH zena 2000 Helsingborg” Helsingborg
3. Trelleborg
Ostali ucesnici: Höganäs, Ängelholm, Malmö, Landskrona, Eslöv, Lund i Köpenhamn

Regija Zapad (Göteborg, 17.11.2001.):
1. ”Fatima Gunic” (”Bosna i Hercegovina”) Göteborg
2. ”Agora” - grupa ”Bron” Göteborg
3. ”Göta - BiH” Göteborg
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden