Novi ambasador BiH u Svedskoj
Ljudska je... culo se to vise puta u toku i nakon posjete ambasadora BiH u Svedskoj gospodje prof. dr. Medihe Filipovic u Skövdeu 9. februara 2002.
Pise: Fikret Babovic

Skövde, 09.02.2002.

Ambasador prof. dr. Mediha Filipovic, kao sto to i prilici, u samom pocetku svoje karijere kao ambasador, uspostavlja kontakte sa onima zbog kojih je ovdje - sa gradjanima Bosne i Hercegovine. Sa onima koji u tegobnim ratnim dogadjanjima od 1992. godine utociste nadjose u Kraljevini Svedskoj, odnosno ovdje i Skaraborgu, i kojih je ponajvise, kao i sa onima koji ranih sedamdesetih trbuhom za kruhom dodjose i ostadose ovdje, mozda zauvijek. Upravo ovih dana vecina njih obiljezava tridesetogodisnjicu od dolaska u ove krajeve.

Bilo je dirljivo u sali Kulturnog BH udruzenja ”Behar” Skövde gledati upravo tu stariju populaciju sa koliko zara se jos uvijek brine i interesuje za rodnu grudu. Drustvenopoliticka zbilja Bosne i Hercegovine je svakodnevnica i interes ovih ljudi.

U susretu su dominirala pitanja o dvojnom drzavljanstvu - predstojecim izmjenama zakona u vezi s tim, pitanja pojednostavljenja forme izdavanja pasosa, izborima, pitanja maticnih brojeva, polozaja vjerskih zajednica i slicno. Paznja je skrenuta i na imenovanje jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Naime, ovdje se u gotovo svim medijima, izjavama zvanicnika kao i u strucnoj literaturi, sto je posebno zacudjujuce, umjesto nacionalne odrednice Bosnjak koristi vjerska oznaka za pripadnike ovog naroda, dok to nije slucaj sa ostala dva naroda. Ustavna rjesenja i Daytonski sporazum su nedvosmisleni u ovom pitanju.

Ambasadorica je skrenula paznju na odredjene poteskoce u samom radu Ambasade, kao npr. da u narednom periodu Ambasada nece moci racunati na vozilo koje je koristeno za konzularne dane, kao i to da zakonska odredba o tome da se stranka koja zahtjeva pasos mora fizicki pojaviti jedanput pred nadleznim organima, stvara gotovo nepremostiv problem pojednostavljenju procedure izdavanja pasosa. Cini se ipak da je nedostatak pravovremenog i potpunog informisanja i dobivanja povratne informacije o predmetima najveca prepreka koja se u prethodnom periodu ispostavljala izmedju gradjana i Ambasade. Otklanjanje uocenih slabosti bice jedan od prioriteta u radu Ambasade u narednom periodu.

Stekao se utisak da je gospodja Filipovic zaista voljna i sposobna rjesavati sva pitanja koja su od interesa za sve gradjane BiH i njihove zajednicke drzave i jacati veze izmedju BiH i Kraljevine Svedske, zasto postoje svi objektivni preduslovi.

Posjeta je nastavljena susretom sa Glavnim odborom BiH Saveza zena u Svedskoj. Posto je gospodja Mediha Filipovic i prije dolaska u Svedsku, bila veoma angazovana, izmedju ostalog, i o pitanjima vezanim za zenu i porodicu u Bosni i Hercegovini, bila je to prilika da se u toploj i srdacnoj atmosferi, kako to i prilici zenama, izvrsi razmjena iskustava i dogovore nove aktivnosti.

Inace, na podrucju regije Skaraborga zivi i radi oko 1.500 Bosanaca i Hercegovaca. Vecina njih je organizovana u bosanskohercegovackim udruzenjima koja kao malo gdje na ovom relativno uskom prostoru uspjesno djeluju i predstavljaju nase gradjane.

Domacin susreta - Kulturno BH udruzenje ”Behar” iz Skövdea je najstarije i jedno od najuspjesnijih udruzenja i cini okosnicu okupljanja, djelovanja, cuvanja i njegovanja kulturnog nasljedja nasih gradjana u ovoj regiji. Tu su jos udruzenja u Tidaholmu, Mariestadu, Skari, kao i interesne grupe u svim okolnim sredinama.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden