Bosna i Hercegovina predstavljena u pravom svjetlu
Nikada ranije na jednoj manifestaciji u Svedskoj nije tako siroko i sveobuhvatno predstavljena kultura i historija Bosne i Hercegovine.
Pise: Senada Besic

Värnamo, 23.02.2002.

U prepunoj sali Kulturhuset Cupolen u Värnamu, 23. februara ove godine, su posjetioci ovacijama pratili sve ucesnike programa. To je bio dan kada se osjecao istinski ponos i ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. Gosti Svedjani, kojih je bilo oko stotinu i za koje je prvenstveno i organizovana ova manifestacija, dobili su uvid da se bosanskohercegovacka kultura sastoji od naslijedjene kulturne bastine, ali isto tako da nimalo ne zaostaje za kulturnim desavanjima zapadne Evrope.

Udruzenje zena u Värnamu ”Värnamo Zena ’99” je u novembru mjesecu prosle godine odlucilo da organizuje kulturnu manifestaciju na kojoj bi se aktuelnim svedskim institucijama i organizacijama predstavio jedan dio kulturne tradicije Bosne i Hercegovine. Sve aktivne sekcije u udruzenju uzele su ucesce na organizaciji ove manifestacije a bliska saradnja ostvarena je sa Kulturförvaltningen i Stadsbiblioteket u Värnamu. Da ne bi promakao niti jedan detalj obavljene su temeljne pripreme i odrzan niz sastanaka.

Historijat Bosne i Hercegovine predstavljen je slikom i rijecju na izlozbi koja je pripremljena za tu manifestaciju, a pregled najvaznijih historijskih desavanja provlacio se tokom cijelog programa. Izlozbu o Bosni i Hercegovini pripremila je Arzija Hrnjadovic, a tekst o aktuelnim desavanjima u nasoj domovini pripremila je Vernesa Filipovic. Tekst je procitan od strane Emire Seremet.

Posebnu paznju svih prisutnih privukla su djeca i omladina, kako svojim recitovanjem, tako sviranjem na raznim muzickim instrumentima. Ne moze se propustiti da se pomenu njihova imena: Kenan Ganic, Emina Tutkur, Amir Hrnjadovic, Zana Muranovic, Amer Zorlak, Tarik Filipovic, Emir Brandic, Alisa Mahmutovic, Elma Baljic i Emina Smajlovic.

Svojim modernim plesom posebno su utisak na publiku ostavile Alisa Mahmutovic, Nina Baljic i Lejla Mahmutovic. Melisa Kadiric koja je dva puta izvela moderni ples je ubrzo poslije programa dobila pozive za ucesce na raznim svedskim manifestacijama.

Nije samo omladina odusevila publiku nego i malo starije clanice udruzenja zena u Värnamu. Umija Bosnjak je svoje stihove govorila i na bosanskom i na svedskom jeziku, a poznatu pjesmu ”Jag vill” od Eve Ceri govorila je Mina Muranovic. Folklorne grupe ”Ljiljan” iz Landskrone i ”Zena 2000” iz Helsingborga, u koreografiji Besira Rasovica, su svojim zajednickim nastupom bile pravo uzivanje za oci i dusu i pobrale burne aplauze.

Nesto vise o radu udruzenja zena u Värnamu govorila je Azra Sepic, predsjednik ovoga udruzenja, a o znacaju prijatelja i prijateljstva su svojom zajednickom izvedbom govorile Arzija Hrnjadovic i Monica Lembke, sef gradske biblioteke u Värnamu.

Niko nije ostao ravnodusan kada je pop-band sa Sanelom Suskicem, Amirom Hrnjadovic, Dzenanom Dziko i Elmom Baljic otpjevao dvije poznate pjesme: ”Azra” i ”Prsten i zlatni lanac”.

Od vaznijih tacaka treba spomenuti i hor zena udruzenja zena koji je uz pratnju Hasana Brandica otpjevao pjesme ”Mejra” i ”Da se u Bosnu vratim”.

Tokom programa moglo se na velikom panou vidjeti izbor slika o Bosni i Hercegovini koju je pripremio dr. Muriz Hrnjadovic.

Bila je to zaista manifestacija za sjecanje. Punu podrsku dobilo je udruzenje zena u Värnamu prisustvom svojih dragih prijatelja i gostiju iz udruzenja zena u Skövdeu, Helsingborgu, Växjöu i Göteborgu.

Svoje likovne radove kao i literarne izlozile su Enisa Cengic-Popovic i Enisa Grozdanic, a clanice sekcije rucnih radova zena u Värnamu pod rukovodstvom Timke Vehabovic pokazale su svoje vrhunske radove.

Poslijepodne se zavrsilo bogatim izborom hrane koju su najvecim dijelom pripremile zene clanice kulinarske sekcije pod rukovodstvom Ismete Balic.

Ovom prilikom ne mogu se zaobici imena onih koji su na neki nacin najvise zasluzni za ovu manifestaciju. To je prije svega Ismeta Seremet, koja zajedno sa Bengtom Alfredsson radi na projektu ”Citaj i rasti”, zatim Monica Lembke, sef gradske biblioteke i Bitte Wengert, sef kulturnämndena u Värnamu. Doprinos ostalih clanica udruzenja nije bio manje vrijedan.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden