Dani kulture Bosne i Hercegovine
Povodom 10-godisnjice agresije na drzavu Bosnu i Hercegovinu, odrzana je 30. aprila u Skövdeu manifestacija pod nazivom ”Dani kulture Bosne i Hercegovine”, kojoj je prisustvovalo preko 500 ucesnika i gostiju.
Pisu: Meho BarakovicHaris Tucaković

Skövde, 30.03.2002.

Centralna izlozba rucnih radova okupila je preko 300 bh. zena iz Skövdea (”Behar”), Tidaholma (”Tidaholmski ljiljani”), Skaraborga (”BiH distrikt”), Örebroa (”Bosnjacki kulturni centar”), Kalmara (”Bosna”), Växjöa (”Ljiljan”), Värnama (”Zena ’99”), Västervika (”Vrelo Bosne”), Göteborga (”Fatima Gunic”, ”Göta-BiH” i ”Agora” - grupa ”Bron”), Helsingborga (”Zena 2000”), Trelleborga (”BiH ’92” i ”Sezam”), Malmöa, Eslöva, Landskrone, Ängelholma, kao i grupu bh. zena iz Kopenhagena (Danska).

Znacajan doprinos bogatstvu prikazanih radova, svojim izlozbama, dali su kulturni stvaraoci, slikari: Enisa Popovic-Cengic, Enisa Grozdanic, Jasna August i Husnija Krijestorac, kao i knjizevnik Meho Barakovic.

Da bi sve bilo bas onako kako to treba biti, vrijedne zene iz Skövdea su za sve ucesnike i goste pripremile bogatu trpezu bosanske tradicionalne kuhinje.

Manifestaciju je prigodnim govorom otvorila predsjednica BiH Saveza zena Asima Pasalic, istaknuvsi, izmedju ostalog, modernu viziju zene - zene Bosanke - koja i pored svih radnih obaveza nadje vremena i za druzenja i izradu divnih kreacija koje smo toga dana mogli vidjeti. Takodje, prigodnom rijecju se obratila i Gunilla Ceder, odgovorna za kulturne aktivnosti u Skövdeu, zeleci da ovakvih susreta bude sto vise. Prisutnima su se obratili i potpredsjednica BiH Saveza zena Selma Borovac, predsjednica Bosansko-svedskog Saveza zena Rabija Arslanagic i predsjednica Bosanskohercegovacke mreze zena u Norveskoj (Nettbk) Emira Zubovic.

Manifestacija je nastavljena izuzetno bogatim kulturno-umjetnickim programom, koji je veoma uspjesno vodila Senada Besic. U programu su ucestvovali izvodjaci iz Växjöa, Helsingborga, Skövdea, Värnama i Göteborga.

Tesko je pobrojati sve ucesnike programa, ali ipak treba pomenuti nastup mjesovitog hora iz Växjöa pod dirigentskom palicom Besime Masic.

Manifestacija je zavrsena proglasenjem pobjednika centralne izlozbe rucnih radova. Prvo mjesto je, kao sto je istakla predsjednica Odbora za kulturu Enisa Popovic-Cengic, jednoglasno pripalo bh. udruzenju ”Tidaholmski ljiljani” iz Tidaholma, drugo bh. udruzenju ”Behar” iz Skövdea i trece bh. udruzenju ”Ljiljan” iz Växjöa. Svim ucesnicima su dodijeljene prigodne diplome - zahvalnice za svesrdan doprinos ovoj manifestaciji bh. kulture.

Za docek i pripremu hrane za preko 350 ucesnika i gostiju pobrinule su se: Samka Salkanovic, Ramiza Nadarevic, Sebiha Crnic, Sabiha Saric, Hurija Husakovic, Ðurdja Piralic, Jasminka Kikic, Amila Domi, Nisveta Jukic, Jasna Peric, Seada Semiz i Vahida Mehinovic.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden