Najvaznije - nastaviti stipendiranje djece i omladine u BiH
Stipendiranje djece i omladine u BiH iz fonda ”Djeci u BiH” ne smije prestati i treba iznaci odgovarajuci model kako bi to finansiranje teklo kontinuirano, jedan je od zakljucaka Glavnog odbora BiH Saveza zena.
Pise: Senada Besic

Växjö, 21.09.2002.

Sastanak, koji je inace odrzan 21. septembra u prostorijama BiH udruzenja ”Ljiljan” Växjö, protekao je u izuzetno prijatnoj atmosferi, za koju su najvecu zaslugu imali upravo domacini.

Na sastanku Glavnog odbora BHSZ su se prisutni upoznali sa radom sekretarijata Saveza, problemima koji se najcesce javljaju i koji na neki nacin otezavaju rad sekretarijata. Ono sto je najneophodnije potrebno rijesiti jeste bolji tok informacija, iz udruzenja i regija, ali isto tako udruzenja i regije zahtijevaju cesce informacije od strane sekretarijata. Gotovo u svim udruzenjima/sekcijama se osjetio period zatisja u radu u toku godisnjih odmora. Septembar i oktobar su mjeseci kada se ponovno uspostavljaju aktivnosti u udruzenjima/sekcijama zena okupljenih oko BHSZ.

Na Glavnom odbora BHSZ je iznijeto nekoliko prijedloga od kojih su najvazniji da se aktivira rad sa djecom i omladinom i da se na narednoj Skupstini BiH Saveza zena donese odluka kojom bi se u Glavni odbor BHSZ birao i predstavnik omladine.

Kao sto je vec receno ni u kom slucaju ne smije se stati sa stipendiranjem djece iz fonda ”Djeci u BiH”. U svakom broju nasega lista Zena trebao bi se nalaziti broj ziro racuna na koji se sredstva mogu uplatiti, imena djece koja se stipendiraju, kao i njihova situacija sto se tice skolovanja. Treba takodje nastaviti i sa organizovanjem regionalnih izlozba rucnih radova kao i savezne izlozbe uz promjenu da se vrsi klasifikacija rucnih radova u one koji su novi i one koji su sacuvani i doneseni iz domovine.

Atmosfera na sastanku je bila izuzetno prijatna. U osvjezenim i prelijepo uredjenim prostorijama BiH udruzenja ”Ljiljan” servirana je ukusna hrana koju su pripremile clanice sekcije zena. Ono sto je za najvecu pohvalu ovome udruzenju jeste angazovanost velikog broja clanova, zanimanje za rad saveza, zelja za druzenjem, sto su clanice ovoga udruzenja dokazale odazivajuci se u velikom broju ovome sastanku, kao i nastavkom druzenja nakon sastanka.
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden