Izlozba rucnih radova regije Istok
Tokom izlozbe i zabavne veceri smo u humanitarne svrhe sakupili 3.500 SEK i zajedno se dogovorili da taj novac posaljemo u Bosnu, za Djecji dom Duga u Kulen Vakufu.
Pise: Jasna Peric

Kalmar, 26.10.2002.

Regionalna izlozba rucnih radova regije Istok odrzana je 26.10.2002. Domacin je bio grad Kalmar, tj. sekcija zena BiH udruzenja ”Bosna” Kalmar.

Na izlozbu su pozvane i na vrijeme obavijestene sekcije zena BiH udruzenja: ”Vrelo Bosne” Västervik, ”Una” Ljungby, ”Zena ’99” Värnamo, ”Ljiljan” Växjö, ”Sest zlatnih ljiljana” Tranås, ”Zena 2001” Mönsterås, ”Udruzenje zena Nybro” i, naravno, domacin ”Bosna” Kalmar. U goste smo pozvali predsjednika BHSZ Selmu Borovac koja je i prisustvovala izlozbi tog dana.

U iznajmljenoj sali osnovne skole u Norrlidenu, sekcija zena Kalmara je docekala svoje goste uz tople pozdrave dobrodoslice. Selma Borovac je pozdravila sve prisutne i ujedno upoznala o radu BHSZ. Zekija Zembo, predsjednik udruzenja ”Zena 2001” Mönsterås, je doputovala sa zenama Mönsteråsa i konsulentom NBV-a Marianne Berg, koja zivi i radi u Oskarshamnu. Marianne je bila odusevljena docekom, izlozbom ali i nasom dobro pripremljenom bosanskom kuhinjom.

Marianne je upoznala prisutne o radu NBV-a i ujedno pohvalila sekciju zena Kalmara, tj. da smo najaktivnija sekcija pri NBV-u na podrucju Kalmar läna od 1995. godine.

Poslije razgledanja lijepih i bogatih rucnih radova, posluzili smo se ukusnim ruckom, koji je stvarno za pohvalu, prava bosanska hrana.

Izlozba nije bila takmicarskog karaktera, sto nam je svima drago, zato sto su svi radovi vrijedni na svoj nacin.

Za svesrdan doprinos i ucestvovanje na izlozbi rucnih radova regije Istok, predsjednik BHSZ-a Selma Borovac je podijelila diplome ucesnicima izlozbe. Tokom izlozbe i feste koja je odrzana istog dana organizovale smo lutriju. Sakupljeni novac smo namijenili u humanitarne svrhe.

Vrijedno je istaci da su zene Mönsteråsa ucestvovale u svemu tog dana, a posebno jedan gest, a to je da su novac u iznosu 480 SEK sto im je namijenjen za gorivo poklonile u humanitarne svrhe.

Zelim naglasiti da smo sveukupno sakupili 3.500 SEK i zajedno se dogovorili da taj novac posaljemo u Bosnu, za Djecji dom ”Duga” u Kulen Vakufu.

Kao i uvijek do sada, a nadam se i ubuduce, zene koje su clanovi sekcije zena BiH udruzenja ”Bosna” Kalmar su uspjesno odradile svoj zadatak. Hvala im!

Zelim da se zahvalim svima koji su bili prisutni 26.10.2002. godine u sali osnovne skole u Norrlidenu u Kalmaru.
 
 

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden