Zaista je cast biti clan BiH Saveza zena u Svedskoj
Dana 1. februara ove godine, prisustvovala sam izlozbi rucnih radova regije Zapad i 3. sjednici Glavnog odbora BiH Saveza zena u Svedskoj, koja se odrzavala u prostorijama BiH udruzenja ”Bosna i Hercegovina” u Göteborgu.
Pise: Zekija Zembo

Göteborg, 01.02.2003.

Docekana sam toplim rijecima dobrodoslice domacina gospodje Fatime Kovacic i njenog divnog, uvijek nasmijanog i raspolozenog supruga Ismeta, uz zvuke harmonike i pjesme prisutnih, tako da je atmosfera bila neopisivo ugodna. Nisam se ni na trenutak osjecala da se nalazim na sjeveru tj. u Svedskoj, jer veseli ambijent me preselio u Bosnu, na nasa divna druzenja uz pjesmu i svirku koja smo koristili u svakoj prilici da bi se proveselili i dali dusi oduska.

Da, to je ono sto nam je u krvi i od toga se ne moze i ne treba bjezati, jer njegovanje kulture i obicaja je ono sto covjeka cini kompletnim.

Samo sam se vrtila u krug, i pri svakom pokretu nailazila na draga poznata i nasmijana lica, uz tople pozdrave dobrodoslice i zagrljaje Selme Borovac, Jasne Peric, Enise Popovic-Cengic, Sebihe Crnic, Vahide Mehinovic, Harisa Tucakovica, Asime Pasalic, Rabije Arslanagic i mnogih drugih da ne nabrajam, jer spisak bi zaista bio podugacak.

Osjecala sam se jako sretna i ponosna sto sam i ja dio tog divnog drustva i sto pripadam BiH Savezu zena u Svedskoj.

Onaj koji zeli osjetiti sve ovo sto sam opisala, ima priliku da ne bude sam i izolovan nego da razmisli o pripajanju jednoj divnoj ogromnoj familiji BiH Saveza zena Svedske. Upravo smo mi ti, koji trebamo raditi na ujedinjenju i da pokazemo da mozemo zivjeti jedni uz druge kao nekad, postujuci vjeru i naciju drugih.

Ali, mozda sam ja velikih zelja i apetita, jer sad kad nam je nasa divna Bosna podijeljena na ”knezevinu, banovinu i pasaluk” ja bih zaista zeljela da mi ovdje u Svedskoj budemo jedno, jedan Savez, ali izgleda da su i ovdje recepti poznati tj. nisu daleko od realnosti nase domovine.

Obzirom da ja kao jedinka zaista ne mogu puno utjecati na sadasnje stanje, bez obzira na moje zelje i nadanja, nekad se zaista pitam - kome odgovara ovo stanje nejedinstva?

Posto ima mnogo rastrkanih klubova sirom Svedske, mislim da bi se svi trebali upitati gdje to vodi, jer sama parola ”zajedno smo jaci” odgovor je na sve.

Sto se tice radnog dijela sastanka, koji je bio sa obimnim dnevnim redom, mogu reci da je bio na visini, uz korektno ponasanje prisutnih clanova. Ni na trenutak se nije osjetila neka nervoza ili napetost prisutnih, nego je sve rjesavano u jednoj divnoj atmosferi, prijedlozi, diskusije, zakljucci dopunjavani su spontano izmedju clanova i na kraju dolazilo se do najboljih rjesenja jednoglasno, tako da je i radni dio protekao kao pjesma, koja je poslije sastanka bila glasnija uz prisustvo clanova odbora.

Sve pohvale organizatoru i veliko hvala, uz zelju da budemo svaki put sa vise clanova do konacnog ujedinjenja na nivou Svedske. (Z.Z.)

Ucesnici izlozbe:
- Sekcija zena ”Fatima Gunic” (domacin izlozbe) pri BiH udruzenju ”Bosna i Hercegovina” iz Göteborga;
- Svedsko udruzenje zena (Mötesplats för kvinnor) ”Agora” - grupa ”Bron” iz Göteborga;
- Svedsko-bosansko udruzenje nastavnika ”Göta-BiH” iz Göteborga;
- slikar Husnija Krijestorac.

Izlozbi je prisustvovalo oko 100 ucesnika i gostiju.

Prisutne su pozdravili: Fatima Kovacic (koordinator regije Zapad), Selma Borovac (predsjednik Bosanskohercegovackog saveza zena - BHSZ), slikarka i pjesnikinja Enisa Popovic-Cengic, Rabija Arslanagic (predsjednik Bosansko-svedskog saveza zena), Munevera Hebib (predsjednik sekcije zena ”Fatima Gunic”), Asima Pasalic (kontakt osoba BHSZ) i Selma Kamberovic (potpredsjednik BHSZ).

Tokom susreta odradjene su dvije humanitarne akcije:

Munevera Hebib je obavijestila da je ”Radio BiH” Göteborg, koji emituje svoj program iz BiH udruzenja ”Bosna i Hercegovina”, prethodnog dana javio da je neophodno potrebna pomoc porodici Omera Spahica iz Mostara. Ucesnici i gosti izlozbe su u tu svrhu sakupili pomoc u iznosu 2.870 SEK.

Rabija Arslanagic je predlozila da se pomogne zenama iz Srebrenice koje traze azil u Svedskoj, nakon cega je 69 osoba potpisalo peticiju Migrationsverketu kojom se trazi da im se odobri boravak u Svedskoj. (H.T.).
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden