Bosna i Hercegovina u Kalmaru
Susreti
Pise: Halisa Saskin

Kalmar, 18.09.1999.

Subota, 18.09.1999., lijepi suncani dan i jos prijatniji domacini BiH udruzenja ”Bosna” iz Kalmara. Iako je planirano druzenje zena, doceka nas i veci broj muskaraca. Omer Cerimovic u pokretnim kolicima, nasmijan i sretan sto ce se danas osjecati bas kao u svojoj Bosni.

- Znao sam da dolazite, dosao sam da vas vidim i da popricamo, prve su rijeci Omerove.

BiH udruzenje ima veoma lijepe i uredjene prostorije. U tim prostorijama je izlozba radova zena iz Kalmara. Tu su zene iz Mostara, Trebinja, Banjaluke, Bosanske Gradiske, Prijedora, Kozarca, Sarajeva, Jajca i drugih nasih gradova. Bosna i Hercegovina u malom, u jednom od najstarijih svedskih gradova, nekad glavnom gradu Svedske, Kalmaru.

Stigao je pun autobus zena iz Värnama. Tu su i clanovi Odbora Saveza zena, clanovi Nadzorne (revizione) komisije, rukovodioci Projekta za pomoc starijim osobama i veliki broj domacina, zajedno sa predsjednicom BiH udruzenja Nurom Mahmutagic i koordinatorom Saveza zena regije Istok i vodjom Projekta za pomoc starijima u Kalmaru Jasnom Peric.

Ubrzo se napuni puna sala za rucavanje jedne osnovne skole u Kalmaru. Domacini su pripremili bogatu trpezu, koja se samo mogla vidjeti u nasoj Bosni. Ni muzika nije izostala, pjevalo se, plesalo, pricalo. Razgledali smo i stari svedski grad Kalmar. Istina na brzinu, iz autobusa, ali to je razlog da dodjemo ponovo, rekle su zene iz Värnama. A zatim smo, preko jos uvijek najduzeg evropskog mosta, posjetile otok Öland.
 
 
 
  Cvjetni kolazi Jasne August
 
  Jedno od osvjezenja ili praznik za oci, bila je izlozba likovnih radova Jajcanke Jasne August. - Cvjetne kolaze sam pocela raditi ovdje u Svedskoj, a na nagovor prijateljice Dr Dzemile Popovic, da osmislim setnju kroz prirodu. Preporucila bih to svim zenama, kaze Jasna.

Odvojile smo vremana i da saslusamo predavanje ”Klimakterij i uticaj na funkciju ostalih organa” Dr Dzenane Zorlak, Mostarke sa privremenim boravkom u Värnamu. Bio je to nezaboravni dan druzenja, veselja, evociranja uspomena iz Bosne.

Hvala dragim domacinima na ovom poklonu i zazelimo da takvih dana bude sto vise!
 
 

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)

5x5.gif (45 bytes)
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden