Zajedno smo jace, nepobjedive
U okviru plana rada BiH Saveza zena istaknuto mjesto zauzima saradnja sa Unijom ZAR iz Sarajeva.
Pise: Halisa Saskin (Glas BiH, br. 62, novembar 1998.)

Bosanskohercegovacki savez zena u Svedskoj je formiran u februaru 1998. Do tada je Odbor zena u okviru Saveza bh udruzenja samo koordinirao rad sekcija- aktiviteta po udruzenjima i regijama. Formiranje Saveza bh. zena uslovila je potreba za boljim organizovanjem, koordinacijom, planiranjem i usmjeravanjem rada svih aktivnosti bosanskohercegovackih zena u Svedskoj.
 
 

Posjeta delegacije Unije zena ”ZAR” iz BiH
 
  Danas Savezom zena rukovodi Odbor u sastavu: Asima Pasalic, predsjednik (Skövde), Halisa Saskin, sekretar (Örebro), Emina Music (regija Stockholm), Sabiha Saric (regija Centar), Fatima Kovacic (regija Zapad), Dzemila Popovic (regija Istok), Aida Basic (regija Sjever) i Selma Borovac (regija Jug). Odbor se vec do sada sastao pet puta i uglavnom se bavio normativnim djelatnostima, tehnickom dokumentacijom, koordinacijom regija i aktiviteta.

Ovih dana intenzivno radimo na prikupljanju evidencije o clanstvu po regijama i izvjestajima o radu, kako bi na osnovu toga mogli uraditi izvjestaj o radu Saveza u 98. godini, kao i planirati daljni rad. Odbor Saveza zena je obavio konsultacije po regijama i donio odluku da se Skupstina Saveza zena odrzi u januaru slijedece godine u Skövdeu.

Aktivnosti zena Örebroa
Od prvih dana dolaska u Svedsku, zene BiH su se ukljucile u mnoge aktivnosti, humanitarnog, kulturnog, obrazovnog, ili zabavnog karaktera. Medjutim, kao sto zene same znaju reci: ”o nama se malo zna i malo pise”. Krenimo od sekcije zena u udruzenju u Örebrou. Mnogi koji su bili nasi gosti imali su prilike da vide nasu ”bosansku sobu” koju su uredile i opremile nase zene svojim rucnim radovima i predmetima i sitnicama iz Bosne i Hercegovine.
 
 

Bosanska soba u Örebrou
 
  Zene iz Örebroa imaju mnogo sta ispricati o svojim aktivnostima, kaze predsjednica organizacije zena Enisa Bravo.

Fatima Mahmutovic vec duze vrijeme vodi folklor djecaka i djevojcica od 6 do 12 godina. - Igramo, pjevamo i okupljamo oko 20 - toro djece. Radosna sam kada ih vidim u nasim narodnim nosnjama kako uzivaju pjevajuci nase pjesme, i igrajuci nase igre.

Ovdje djeluje i muzicko-scenski recital ”Za tebe, zeno i majko”, kojim rukovodi Sabahudin Bahtijaragic - Cober. Imali su vec desetak nastupa sirom Svedske. Najveci broj izvodjaca su zene.

Indira Bajric rukovodi sekcijom ”Moderni ples”. - Nasa djeca sve mogu i umiju, samo sa njima treba raditi, tvrdi Indira. A upravo je jedan od vaznijih ciljeva i zadataka Saveza bh zena u Svedskoj pravilno usmjeravanje, vaspitanje i obrazovanje najmladih, kako u cilju ocuvanja vlastitog identiteta, tako i radi uspjesnog integrisanja u novu sredinu.

Saradnja sa Unijom ZAR
U okviru plana rada Saveza zena istaknuto mjesto zauzima saradnja sa Unijom ZAR iz Sarajeva. U maju je odrzana Druga skupstina Unije ZAR na kojoj je bilo prisutno 103 delegata iz 63 udruzenja zena iz cijele Bosne i Hercegovine. Osnovni programski sadrzaj Unije ZAR je ocuvanje cjelovite BiH, a u saradnji sa organizacijama zena i van granica Bosne i Hercegovine.

Bilo je pravo zadovoljstvo, a i korist prisustvovati ovakvoj skupstini, razgovarati sa zenama BiH, te steci iskustva kako se i u najtezim uslovima kao sto su bili ratni, moze raditi, djelovati i pomagati svojoj domovini, a time i samoj sebi. Ni u ratu za vecinu bosanskih zena nije bilo podjela, niti blokada. Zene su nosile svoj teret hrabro i snazno, pomagale starijima, djeci, bolesnima i borcima. Saradnja sa Unijom Zar se nastavlja. Ovih dana izlazi njihov informativni list u kojem ce biti objavljene i nase aktivnosti. Na nasoj godisnjoj Skupstini ce prisustvovati i delegati iz Sarajeva.
 
 

 

 

 
 
 

    


Copyright © 1998- Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige.
Design by © 1998- Haris Tucakovic, Sweden